udvari eszközök

2021.06.05. 17:30

Pityeregnek az abaújkéri kicsik, mert nincs hinta az oviban

Állnak a hinta előtt a kicsik és pityeregnek, mert hintázni akarnak.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

Nemrég írtunk arról, hogy Abaújban két óvoda is segítséget kért, mert szeretnék udvarukat korszerű, modern játszóeszközökkel felszerelni. Ez most különösen aktuális, hiszen itt a jó idő, a gyerekek egyre többet játszanak a jó levegőn.

Az Abaújkéri Napközi Otthonos Óvodát nemrég felújították, de arra már nincs pénze a fenntartó önkormányzatnak, hogy az elavult udvari eszközöket lecserélje. Ezért Gombos Zsoltné óvodavezető a közösségi oldalon kért segítséget. A problémájuk azonban azóta sem oldódott meg.

– A felhívás óta egy kis összegű utalás történt, a Zsófi-ReményVár Egyesület pedig labdákat és hulahoppkarikákat hozott nekünk, melyeket ezúton is nagyon köszönünk – fogalmazott az óvodavezető.

Mint mondta, az intézménynek két udvarrésze van, egy térköves és egy füves. Esős idő esetén az előbbin játszanak a gyerekek, de itt mindössze egy darab kétszemélyes lengőhinta található. A gyerekek ezt nagyon szeretik, de sorba kell állniuk, néha pityeregnek is, mert az óvoda mind a 24 gyermeke szeretne hintázni. A füves területen is vannak játszóelemek, de ezek is bővítésre, modernizálásra szorulnának. A jövőben valószínűleg nő a gyermeklétszám, itt a nyár, sokat lehet majd a szabadban tartózkodni, a gyerekek szívesebben játszanának az udvaron, ha több játszóelemünk lenne. Az óvodát a Szeress Engem Gyermekekért Egyesület támogatja, amit 2019-ben hoztak létre, de még nem tudja fogadni az adók 1 százalékát.

Érkezik a segítség

A hernádszentandrási óvoda problémája azonban megoldódni látszik. Korábban már kaptak kisebb adományokat, olyan játékokat, melyekkel az udvaron is lehet játszani. Ezeket Herczeg Zoltán közismert dizájner és divattervező vitte el a kicsiknek.

– Hernádszentandrás közel 60 éves óvodája tavaly felújításon esett át, viszont a rendkívül elavult udvari játékokat anyagi lehetőség hiányában már 15 éve nem tudtuk lecserélni, korszerűbbekkel bővíteni – mondta Üveges Gábor, a település polgármestere. – A felhívásunknak köszönhetően úgy tűnik, lesz megoldás a problémánkra. A Dunántúlról hamarosan olyan játékok érkeznek, amelyeket más óvodákban leselejteztek, de még jó állapotban vannak, és használhatók. Ezenkívül az egyik megyénkbeli baráti társaság is felhívott, hogy milyen játszóeszközre van még szükségünk, mert azt megvásárolják nekünk. Valószínűleg június végén az óvodásaink már boldogan hintázhatnak, mászókázhatnak az udvaron – tette hozzá. Az önkormányzat a szükséges munkákat elvégzi. Az udvar rendezése, parkosítása megtörtént, a homokozóhoz megvásárolták a faanyagot és a festéket, minden remény megvan, hogy a kicsiket ne üres udvar fogadja, ha kimennek a levegőre.

(A borítóképen: Még üres a hernádszentandrási ovi udvara, de már nem sokáig)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában