új öntözőrendszer

2021.06.22. 09:00

Ösztönzik az öntözést Megyaszón is

A kormányzat jogszabályokkal segíti a mezőgazdaság versenyképességének megteremtését.

Nagy István agrárminiszter

Fotó: Vajda János

Szántóföldi területeinek öntözési rendszerét újabb beruházással bővítette a harangodi cégcsoport. Megyaszó mellett létrehoztak egy 240 ezer köbméter kapacitású víztározót, hozzá kapcsolódva 304 hektár nagyságú szántóföldi terület öntözését lehetővé tevő öntözőberendezéseket. A beruházás értéke meghaladja az 1,9 milliárd forintot, amelyet a magyar kormány több mint 702 millió forinttal támogatott.

Minél több gazdálkodónak

A víztározó és a hozzá kapcsolódó öntözőmű hétfői ünnepélyes átadásán Sárossy Ferenc, a Harangod-Mag Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a cégcsoport öntözési beruházásainak előkészítése 30 évvel ezelőtt indult, amelynek megvalósítását előbb a rendszerváltás, később a jogi szabályozás előírásai hátráltatták.

A nehézségek ellenére több ütemben létesültek víztározóik, amelyeknek köszönhetően ma már 1050 hektáron vált lehetővé számukra az intenzív élőmunka-igényes növénykultúrák meghonosítása.

A rendezvényen köszöntőt mondott Nagy István agrárminiszter, aki elöljáróban leszögezte: a harangodi cégcsoport éveken át tartó fejlesztési nehézségei világítottak rá arra, hogy új szabályozási környezet kialakításával kell segíteni a hazai öntözéses gazdálkodás bővítését. Erre utalva az agrártárca egyik legfontosabb feladataként jelölte meg, hogy minél több gazdálkodónak biztosítsanak lehetőséget az öntözéses technológia kiépítéséhez. Egyrészt azért, hogy a magyar gazdák rugalmasan tudjanak alkalmazkodni az elégtelen csapadékmennyiség okozta kihívásokhoz. Másrészt, hogy javítani tudják mezőgazdasági termelésük hatékonyságát. A tárcavezető szerint ezzel nem csak a termelés biztonságát és mennyiségét lehet növelni, de a termésben megjelenő hozzáadott értéket is. A magyar kormány célja, hogy egy jól átlátható jogi szabályozással tegye népszerűbbé a termelők, illetve a gazdálkodni kívánók számára az öntözéses technológiai fejlesztéseket, ezzel az öntözhető területek arányát.

A kormány a következő tíz évben 17 milliárd forint pluszforrást biztosít a fejlesztésre

Nagy István

„Ahhoz, hogy versenyképesebbé tegyük a magyar mezőgazdaságot, nélkülözhetetlen termőföldjeink öntözése, ezért a kormány a következő tíz évben 17 milliárd forint pluszforrást biztosít évente az öntözéses gazdálkodáshoz kapcsolódó fejlesztésekhez” – mondta Nagy István. Utalt rá: 2019-ben megszületett az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény, amelynek alapvető célja, hogy a termelők oldaláról előmozdítsa a beruházásokat. Meglátása szerint a jogszabály és a hozzákapcsolódó intézkedési csomag révén átlagosan ötmillió forinttal csökkenhet a 100 hektár termőföld öntözéséhez szükséges beruházások előkészítési költsége. Emellett átlagosan közel 120 nappal csökkenhet az öntözésfejlesztési beruházások előkészítéséhez szükséges időtartam – hangsúlyozta.

„Jelenleg körülbelül 200 ezer hektárnyi terület rendelkezik öntözésre vonatkozó vízjogi engedéllyel, viszont a magyar gazdák 300-400 ezer hektárt is öntöznének. Ezért ösztönözzük a gazdák közötti együttműködést, az öntözési közösségeket” – mondta Nagy István.

(A borítóképen: Átadták a Harangod-Mag Kft. új öntözőrendszerét Nagy István agrárminiszter jelenlétében)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában