Miskolci közgyűlés

2021.06.30. 09:31

Nyolc hónap után újra ülésezett a miskolci közgyűlés – 2021. június

Veres Pál polgármester vezetésével megkezdte munkáját a miskolci közgyűlés, melyen 17 napirendi pontot tárgyalnak. Élőben közvetítjük az eseményeket!

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

14:18

A város bűnmegelőzési stratégiájáról tárgyal a testület:

Szilágyi Szabolcs, a rendészeti bizottság elnöke:

A város közbiztonságának helyzete adja a feladatot, célirányos bűnmegelőzési programra van szükség. A gyermek- és ifjúságvédelem, a családon belüli erőszak, az áldozattá válás megelőzése kiemelt helyet kap a stratégiában.

Pakusza Zoltán (A mi hazánk):

Ez a stratégia annyit ér, amennyit be tudunk tartani, tartatni belőle. Be tudjuk-e tartatni? Más területen is kiderült, hogy nem.

Varga Andrea alpolgármester:

A kábítószerekkel való visszaélés olyan neuralgikus pont Miskolcon, amelyre reagálni kell. Az együtt dolgozás hatékony lehet, bár a járvány ebben is lassító hatással volt.

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz):

A szabadidő hasznos eltöltése nagy teret kap a stratégiában. Ehhez képes fizetőssé tették a József utcai műfüves focipályát, ezzel elriasztottak onnan fiatalokat.

Dr. Nagy Ákos (Fidesz frakcióvezető):

Ennek a városnak volt egy elfogadott bűnmegelőzési stratégiája. Ép ésszel fel nem fogható, miért volt szükség újra és miért sürgősséggel tárgyalja a testület. Látva a kettőt, érdemi különbség nincs benne. Nincs benne cselekvési terv sem.

Szilágyi Szabolcs, a rendészeti bizottság elnöke:

A szakértők szerint ez egy régóta nem látott, jól összerakott bűnmegelőzési stratégia. Van benne cselekvési terv.


12:45

A 2021. évi ingatlangazdálkodási terv elfogadására, valamint a lakások bérletéről szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról tárgyal a közgyűlés.

Az önkormányzat idén 2,7 milliárd forint bevételt remél bérleti díjakból. A bérleményszolgáltatás kiadási oldalán 1,7 milliárd forint szerepel. Az egyenleg pozitív, 972 ezer forint.

Szopkó Tibor alpolgármester:

Modern európai nagyvárossá szeretnénk alakítani Miskolcot, ezért van szükség ilyen színvonalú ingatlangazdálkodási tervre is. Igazságos, korszerű, szakmai alapú bérlőkijelölési rendszert alakítunk ki. Szeretnénk előnyben részesíteni a magasan képzett fiatalokat, hogy megtartsuk őket a városban.

Fodor Zoltán (Velünk a Város):

A bérlakásokat rendbe kell tenni és felújítani. Ezzel lehet gazdálkodni, ez természetesen szervezést és befektetést igényel. Nagyon nagy előrelépés, hogy minél több embernek tudjunk bérlakást biztosítani Miskolcon.

Soós Attila (Fidesz):

Sok évtizedes adóssága van a bérlakás-ügyben a városnak. Örömteli látni, hogy ezt kezelni próbálja a város. Hiányoljuk azonban, hogy nincs megfelelő koncepció. Nem látjuk az irányt a városvezetés részéről, hogyan kezeljük a bérlakások helyzetét, hogy ne pusztuljon tovább a bérlakás állomány. Az igazságos elosztás elvének hangsúlyozása és az, hogy kijelentjük, kiket részesítünk előnyben, nincs összhangban egymással. Jó, hogy százmillió tételben költ a város lakásfelújításra, de ez továbbra is csepp a tengerben. Nem látjuk azonban az előrelépést a lakásállomány mobilitásának biztosításában és nem érzünk áttörő erőt a koncepcióban.

Varga Andrea alpolgármester:

A rendszer fontos eleme a szociális szemlélet, azaz hogy az kapjon szociális támogatást a lakhatáshoz, aki valóban rászorul. Nagyon részletes szempontrendszert dolgoztunk ki ennek eldöntéséhez.

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz):

Örülök, hogy benne van a tervben a Kerpely Antal utcai épület bontása, mert városképi, de közegészségügyi és közbiztonsági szempontból is tarthatatlan állapotok alakultak ki ezen a területen.

Simon Gábor (Velünk a Város frakcióvezető):

Megpróbáltuk megfogalmazni, hogyan gondoljuk az elmúlt tíz évhez képest a szükséges változtatásokat. Fontos várospolitikai cél, hogy minél több 35 év alatti fiatal család lakáshoz jusson a városban. Fontos, hogy részletes szempontrendszer van a lakáshoz jutás feltételeiről. Lehetségesek finomítások a rendszerben a gyakorlati tapasztalatok alapján. A szakma minél magasabb óvadékot szeretne a bérlőktől, de mi azt mondjuk, a meglévő bérlők esetén ez ne legyen.

Szarka Dénes (Velünk a Város):

A fiatalok előnyben részesítése szerintem nagyon jó, hogy helyben tarthassuk őket. Az ingatlangazdálkodás az a tér, ahol az önkormányzat ebben a kérdésben a legtöbbet tudja tenni.

Dr. Nagy Ákos (Fidesz frakcióvezető):

Mindenképpen jó, hogy szerte a városban lakásokat újítanak fel. Az is fontos, hogy folytatódik a nyomortelepek felszámolása.

Varga Andrea alpolgármester:

Nem a nyomortelepek, hanem a nyomor felszámolása folytatódik. A lakhatás biztonságát meg kell oldani. Az oktatást és a munkahelyteremtést is ezzel együtt kell megoldani, azaz nem egyszerűen épületek bontásáról van szó.

Pakusza Zoltán (A mi hazánk):

Folytatódik a számozott utcák bontása. Hova költöznek onnan az emberek?

Szopkó Tibor alpolgármester:

Milliárdok hiányoztak az ingatlangazdálkodásból. Ezt mi előteremtjük. A gyakorlat mutatja meg, hol kell később módosítani.

Halmai Gyula, Miskolc Holding Zrt. igazgató:

Fontos, hogy rendelkezésre áll az ingatlanvagyon. Ez fontos vagyona a városnak, amit meg kell őrizni és gazdálkodni vele.


11:51

A városban elharapózott a prostitúció, amely – a rendőség adatai szerint – 2012 óra intenzíven jelent van Miskolcon és főként a Selyemrét városrészre koncentrálódik. A város önkormányzatának feladata, hogy türelmi zónát jelöljön ki, így a város többi területe védetté válik. A közgyűlés által most tárgyalandó rendelettervezet a Fonoda utcai Szinva-híd és a Szinva utca 2. szám közötti területet jelölné ki erre a célra. Ezzel mind a rendőrség, mind a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete egyetértett.

Badány Lajos alpolgármester:

A törvények legalizálták a prostitúciót, amelyet az önkormányzat sem tilthat meg, csak keretek közé terelheti. Ezt teszi meg most a közgyűlés. A városban jelen van a prostitúció, és lakott területekhez, a belvároshoz is közel. Ezért fontos a rendelet megalkotása. A kijelölt zónán kívül az önkormányzat védetté nyilvánítja a város teljes területét. A miskolci türelmi zóna a Szinva utca jobb oldalán lesz.

Dr. Nagy Ákos (Fidesz frakcióvezető):

Önmagában a türelmi zóna kijelölése nem fogja megoldani a kérdést. Miskolc ezzel legalizálja a prostitúciót. Az országban jelenleg illegális tevékenység a szexuális felajánlkozás, így ez újabb problémákat fog szülni. A felajánlkozás mögött ugyanis sokkal súlyosabb bűncselekmények, kitartottság, gyermekprostitúció is rejlenek.

Hollósy András (KDNP):

Attól tartunk, hogy a Szinva utca lesz a szexturizmus központja.

Badány Lajos alpolgármester:

Az önkormányzat a törvényi rendelkezésnek tesz eleget a türelmi zóna kijelölésével, hiszen kötelessége ezt megtenni. Ez nem városképi, hanem társadalmi probléma, amelyet meg kell oldani. Azt is törvény írja elő, hogy az ilyen szolgáltatást végzőnek rendelkeznie kell vállalkozói igazolvánnyal és a tevékenységéről számlát kell adnia.


11:31

A Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIÖR) tavalyi tevékenységéről tárgyal a testület:

Vincze Csaba, a MIÖR vezetője:

A pandémia átrendezte a rendészet tevékenységét, aktívan részt vettek az idősek ellátásában, oltópontra szállításában. Fontos volt, hogy ne csak biztonságban, hanem egészségben is érezhessék magukat a miskolciak. A kijárási korlátozás ellenőrzésében is komoly szerepet vállaltak a rendészek. A most tavaszi nyitás után „szabadulóbulivá” alakult a miskolci belváros, ezért fokozottan ellenőriztek ebben az időszakban.

Szilágyi Szabolcs, a rendészeti bizottság elnöke:

A pandémiás körülményekhez képest helytállt a rendészet. Vannak gondok a közterületi biztonság területén, de ez nem a MIÖR hibája, hiszen egy jól működő rendőrség esetén nem is lenne szükség rendészetre. Idő kell, hogy a rendészetnél elkezdett változtatások eredménye beérjen. Jó példa egy főutcai lopás, amelynek elkövetőjét 4 perc alatt lefülelték a rendészet segítségével.

Pakusza Zoltán (A mi hazánk):

Jó dolog a lovas mezőőrség visszaállítása. A városvezetés belátta a tévedését, ez nem egy elavult, hanem egy hatékony módszer. A lovas őrséget nem lehet terepjárókkal helyettesíteni. Nemcsak a belváros, hanem a közterületek közbiztonsága is kiemelten fontos.

Dr. Nagy Ákos (Fidesz frakcióvezető):

Nem átmenetileg szűnt meg a lovas mezőőrség, hanem megszüntették és belátva a hibát, visszaállították. A rendőri jelenlét nagyon fontos, mert elriasztja a bűnözőket. Ennek egyik példája a körzeti rendészi rendszer, amelyet egy tollvonással megszüntettek. Létszámcsökkenés van a rendészetnél. Lassan több az autó, mint a rendész. Kérjük a körzeti rendészeti rendszer visszaállítását.

Szécsényi Marianna (Fidesz):

Nemcsak a belvárosban van szükség a rendészetre, hanem a kertvárosi övezetben is. A rendészet átszervezése rossz irányú eredményekkel járt. A lakosság tájékoztatásában komoly változtatásra lenne szükség.

dr. Kovács László (KDNP):

Közös gondolkodást javaslok. Az Önkormányzati Rendészet azért jött létre, mert önmagában a rendőrség nem tudja biztosítani a város közbiztonságát. Ezt segítette a körzeti rendészeti rendszer, tehát mindkettőre szükség van. Azt tapasztaljuk, hogy a rendészet létszáma csökken. Ez nem jó irány.

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz):

A lakosság nem osztja, hogy javult volna a közterületi biztonság. Az emberek a külső területeken hiányolják a rendőri, rendészi jelenlétet. Hiába a pozitív beszámoló, ha ebből nem éreznek semmit az emberek.

Bartha György (Velünk a Város):

Azt tapasztalom, hogy amennyiben jelzik a problémát a rendészetnek, akkor gyorsan intézkednek.

Szilágyi Szabolcs, a rendészeti bizottság elnöke:

A körzeti rendészek feladatköreit a rendészek általánosan átvettek, azaz ma már minden rendész lényegében körzeti rendész. A körzeti rendészek csak 8-tól 16 óráig voltak szolgálatban, ez semmiképpen nem hatékony munkavégzés.

Dr. Kovács László (KDNP):

2013-ban jött létre az önkormányzati rendészet, előtte közterület-felügyelet volt. Az emberek hiányolják a jelen lévő körzeti rendészt, akit ismertek és elmondhatták neki a problémájukat. Mi a körzeti rendészetet támogatjuk.

Hollósy András (KDNP):

Azt mondják, bizonyos helyeken kameracserékre van szükség. Jó lenne tudni, hol vannak ezek.

Vincze Csaba, a MIÖR vezetője:

Szakmai álláspontom, hogy vannak olyan területek, ahol csak a lovas őrség tud mozogni. Elengedhetetlen. Szó lehet a lovas mezőőri szolgálat bővítéséről. Jó néhány körzeti rendész szereptévesztésben volt, ezen változtatni kellett, mert tarthatatlan volt, a rendszer megérett a változtatásra. A rendész rendszer pótolni tudja azt. Igyekszünk mindenhol jelen lenni.

A választás óta nem bővült a rendészet létszáma, idén tavasszal volt az első bővülés. Nehezíti a helyzetet a felnőttoktatás rendszerének változása. Az új rendszerben nincs ilyen szakma, hogy közterület-felügyelő. Igyekszünk minden lehetőséget megragadni, hogy legyenek szakembereink. Anyagi okok miatt nehéz megtartani az embereket. Volt olyan helyzet, amikor 40 pályázóból 5 volt alkalmas erre a munkára. A színvonalból azonban nem szeretnénk leadni. Jelenleg 50 fiatal rendész hallgató van a MIÖR-nél, akik a Szemere szakközépiskolában tanulnak. Az Újgyőri főtéren folyamatos szolgálatot fogunk adni. A közös rendőr-rendész szolgálatot a pandémia háttérbe szorította a plusz feladatok miatt. Olyan 240 közterületi kamerát figyelnek jelenleg a központban, de egy kamera beépítése, figyelése majdnem 1 millió forint kiadást jelent. Sok kamera már megvan, de nem kapta meg a működtetésre az engedélyt. A belvárosban heteken belül bővül a hálózat és az Avason is hasonló lesz a helyzet.


10:17

A Miskolci Rendőrkapitányság tavalyi munkájáról tárgyal elsőként a közgyűlés.

Fotó: Ádám János

Bogyay Ferenc városi rendőrkapitány:

A rendőrség és az ügyészség által adott statisztika alapján az elmúlt tíz év második legjobb évét zárta a miskolci rendőrség. A pandémia a netes térbe terelte a bűnözők egy részét, az ilyen bűncselekmények száma növekedett. A rendőri állomány átvészelte a pandémiás időszakot, kevesen betegedtek meg, így nem fenyegette veszély a feladatok ellátását. A járványidőszakban leginkább a szabályokat durván megsértők ellen szabtak ki büntetést. A rendőrök nem kerestek jól, nehéz őket a pályán tartani. Ha a közgyűlés elfogadja a beszámolót, azzal gesztust tesz a rendőri állomány felé.

 

Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város, Jobbik):

A regisztrált bűncselekmények tavalyi száma biztató, a lényeg a városban élők biztonságérzete. Fontos, hogy a miskolciak félelem nélkül éljenek. Egy felmérés szerint viszont a rendőrök 70 százaléka fontolgatja a váltást, remények szerint ennél kisebb lesz a fluktuáció. Az utánpótlás az oktatás színvonala is jelentősen csökkent. Amíg a rendőrség nem működik megfelelően, addig a közbiztonságban is lesznek hiányosságok.

Pakusza Zoltán (A mi hazánk):

A város közbiztonsága hagy kívánnivalót maga után. Buszsofőröket támadnak meg, közterületi verekedések vannak. Ezek komolyabb rendőrségi intézkedést kívánnak.

dr. Kovács László (KDNP):

Örvendetes, hogy van javulás a bűncselekmények összességében, de például a közterületen elkövetett bűncselekmények száma nőtt. A kiemelt bűncselekmények számában (rablás, kifosztás, garázdaság) az előző években csökkenés volt, tavaly viszont növekedett. Megfigyelhető, hogy a belvárosban a korábbinál kisebb a rendőri jelenlét, ami nem túl biztató.

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz):

Újra lehet majd tömegesen labdarúgó mérkőzésre járni. A szurkolók vágya, hogy pirotechnikai eszközökkel koreográfiákat mutathassanak be úgy, hogy az ne ütközzön jogszabályokba.

Fotó: Ádám János

Dr. Simon Gábor (Velünk a Város frakcióvezető):

Osztom azt a véleményt, hogy a közbiztonság kérdésében aggasztó jelek vannak. A bűncselekmények számának növekedése és a rendőrség tevékenysége között azonban nincs szoros összefüggés. A rendőri eredményességi mutatókat kell nézni, amiben a miskolci rendőrök jól állnak.

Szécsényi Marianna (Fidesz):

A Fidesz-frakció elfogadja a rendőrség beszámolóját.

Bogyay Ferenc városi rendőrkapitány:

A rendőreink igyekeznek valamennyi felvetődő lakossági problémát gyorsan kezelni. Tíz éve még nagyon sok rablás volt, ennek a csökkenése látható. A közterületi bűncselekmények számának növekedésében benne vannak az ittas vezetők, akikre a legnagyobb szigorral igyekeznek lecsapni a rendőrök, mert komolyan veszélyeztetik a lakosság testi épségét, életét. A belvárosban nemcsak egyenruhás rendőrök szolgálnak, hanem civil ruhások is, akik szükség esetén felfedik kilétüket és intézkednek. A belvárosi éjszakában az ellenőrzésben szorosan együttműködnek a rendőrök és a városi rendészek. A kapitány személyesen ellenőrizte az éjszakai életet a belvárosban. A diósgyőri szurkolók nem használhatnak pirotechnikai eszközöket a meccseken.


9:31

Veres Pál polgármester bejelentette, hogy június 15-án megalakult a Velünk a Város frakción belül a DK-s frakciócsoport, amelynek vezetője Hegedűs Andrea. Tagjai lettek Borkúti László és Mokrai Mihály, aki előzőleg bejelentette, hogy távozik az MSZP-ből. A polgármester azt is bejelentette, hogy a Velünk a Városon belül működő Jobbik frakciócsoport vezetője Szilágyi Szabolcs lett.


9:20

Csaknem nyolc hónap telt el azóta, amióta legutóbb ülést tartott Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése. A veszélyhelyzet kihirdetésével egy időben lépett érvénybe az a rendelet, hogy a polgármesterek egy személyben dönthetnek a településüket érintő ügyekben. A járványhelyzet alakulása révén június 15-ével újra a képviselő-testületekre szállt a döntés lehetősége. Miskolcon ezekben a percekben tartják a nyitást követő első „szabad” közgyűlést, amelyen 17 napirendi pontot tárgyalnak meg a képviselők, a mai közgyűlésen a város közrendje lesz az egyik központi téma. Várhatóan nagy vitát vált ki a rendőrség és az önkormányzati rendészet munkájáról szóló beszámoló, illetve a város bűnmegelőzési stratégiája.

A Velünk a Város frakció DK-s képviselőcsoportjának jelenlegi három tagja, Borkúti László, Hegedűs Andrea és Mokrai Mihály nem volt jelen a közgyűlés kezdetekor. Hiányzik a KDNP frakció vezetője, Molnár Péter is.

A közgyűlési ülés elején letette képviselői esküjét Bajusz Gábor, a Fidesz-frakció tagja. Bajusz Gábor a Fidesz-KDNP listájáról szerzett mandátumot, miután dr. Alakszai Zoltán, megyei kormánymegbízottá történő kinevezése miatt lemondott önkormányzati képviselői munkájáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában