Miskolc

2021.06.18. 07:00

Nem állnak készen a játszóterek a vakációra

Itt a vakáció, a város játszóterei nem állnak mind készen a gyerekek fogadására.

Bacsó István

20210608 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország A környéken lakók kérték hogy a homok legyen kicserélve a homokozóban, de ez még nem történt meg.

Fotó: Kozma István

Most, hogy a járvány harmadik hullámának végéhez értünk és a gyerekek is kiszabadulnak a lakásokból, ráadásul a nyári meleg is erre sarkallja őket, fontos, hogy a köztéri játszóterek felkészülten, megfelelően karbantartva várják őket. Ennek része lenne az is, hogy az elhasználódott, gyakran szennyezett homokot is kicseréljék újra. Ez minden évben kötelessége a fenntartónak. A vakáció is elkezdődött, ami még több játszóterező gyermeket jelent. A munkálatok több helyen elmaradásban vannak.

Már márciusban jelezte

„Több mint két hónapja várják a Bertalan utca 30. szám környékén élő gyerekek, hogy homokozójukban tiszta homokban tudjanak játszani. Lakossági megkeresés után még márciusban jeleztem a városvezetés felé, hogy szükséges lenne a játszótér homokozójában a homok cseréje. Ez a mai napig nem valósult meg. Ismereteim szerint ez kötelező feladata a Városgazdának, és a hírekből az is kiderült, hogy más játszótereken ez már megvalósult. Most van itt a jó idő, most van szüksége a gyerekeknek a kinti játékra, ezért újabb levélben kértem a városgazdát” – közölte Pakusza Zoltán, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke, miskolci önkormányzati képviselő.

„Sajnos a megkereséseimre nem kaptam választ, így azt sem tudhatom, hogy ez a játszótér csak a sor végén vár a karbantartásra sok másikkal együtt, vagy idén is elmarad a homokcsere. Nem szeretném, ha a sor végén lenne, mert azt látom, hogy a Bertalan utca és például Pereces is mindig így jár, a helyieknek pedig ebből elege van. Ha csak csúszik a munka, akkor is szeretnék látni egy dátumot, egy határidőt” – mondta Pakusza Zoltán.

Régi típusú, lakótelepi

Az Északnak ott élők is jelezték a problémát. Megnéztük, egy régi típusú „lakótelepi” kis játszótérről van szó, ahol néhány hagyományos eszköz mellett található a szóban forgó, mindössze néhány négyzetméteres, kör alakú homokozó. Látszólag van is benne némi homok, vagy már inkább homokos föld. Ez még a régi, amit már az előző években sem cseréltek ki, tudtuk meg egy anyukától. „Ezeréves homok, abból is mi szedtük ki a dudvákat, hogy látsszon egyáltalán, hogy az egy homokozó. Ahogy tudtuk, felástuk, ezért tűnik úgy, mintha lenne benne valami. A játékokat valamikor régen lefestették, de a homokozóhoz akkor sem nyúltak, már szinte el is tűnt. A szülők próbálták használhatóvá tenni, mert egyre több a kisgyermekes család a környéken, és jön a nyár, nem maradhatunk a gyerekekkel a forró lakásokban. Le kell őket hozni a játszótérre. Szerencsére a környékbeli kutyások elkerülik, ezért legalább a kutyapiszok nem probléma” – mondta el nekünk az érintett édesanya.

A füvet már levágták

Ottjártunkkor a kisgyerekeket korábban szinte elnyelő füvet láthatóan frissen levágták, azaz ha lassan is, de a fűnyírók már odaértek. A szülők remélik, hogy a friss homokra sem kell már sokat várniuk. Kérdéseinkkel megkerestük a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.-t, de még nem érkezett válasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában