anno 2001-ben írtuk

2021.06.03. 07:30

Luxusszálló a bányában

A Boldogasszony papucsa és a bajszos sármány akadályozhatja az építkezést.

20210305 Miskolctapolca Olajfoltok a miskolctapolcai csónakázó tavon. Nem elég, hogy orvhorgászok tizedelik a halállományt most olajfoltok szennyezik a tapolcai csónakázó- tó vizét. Vajon honnan kerülhetett a tóba? Ott jártunkor nem láttunk olajfoltokat. Fotó: Ádám János/ÁJ Észak-Magyarország 20210305 Miskolctapolca Olajfoltok a miskolctapolcai csónakázó tavon. Nem elég, hogy orvhorgászok tizedelik a halállományt most olajfoltok szennyezik a tapolcai csónakázó- tó vizét. Vajon honnan kerülhetett a tóba? Ott jártunkkor nem láttunk olajfoltokat. Fotó: Ádám János/ÁJ Észak-Magyarország

Fotó: Ádám János

A miskolctapolcai elhagyott kőbányában építendő luxusszálloda terveit mutatták be sajtótájékoztatón a fejlesztésben érdekeltek 2001. június 2-án. A másnapi Észak-Magyarország megemlítette: az elképzelések szerint 10 milliárd forintos beruházásként valósulna meg a létesítmény.

Összhangban a városi tervekkel

A projekt kezdeti stádiumában annak volt kitéve, hogy jelentős késedelmet szenved. Helyi védettség alá helyezhetik ugyanis a területet, amely a Boldogasszony papucsa nevű orchideaféle és a bajszos sármány nevű madár élőhelye. A szállodát tervező társaság szerint a védett állatok és növények környezetének megóvása, munkahelyek teremtése, a tapolcai idegenforgalom fejlesztése sokkal hatásosabban valósulhatna meg, ha éppen a meglévő értékek bemutatása is része volna, amely pedig leginkább a szállodával együtt történne meg.

A tájékoztatón szólhatott a városi főépítész is, aki kifejthette: tény, hogy a város támogatja az idegenforgalom fejlesztését segítő projekteket. Az azonban várospolitikai döntés kérdése, hogy Tapolcát a lakó- vagy a turisztikai funkció irányában fejlesztik-e tovább. A szálloda tervének pedig összhangban kell lennie a majdan elfogadott városfejlesztési elvekkel.

(A borítóképen: Tapolcai idill, hattyúkkal a csónakázótavon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában