Nyári programok

2021.06.24. 16:00

Közösségben fejlődnek az ároktői gyerekek

A fiatalok mindig nagyon várják a nyári napközit, ami jelenleg már tart.

Pap Gyula

Fotó: PH

Horváth Liliána 28 éves, Mezőcsáton él, és középiskolás évei végéig ott is tanult.

„A Mezőcsáti Kiss József Gimnáziumban végeztem, a középiskolás éveim alatt szerettem meg a kémia tárgyat, az akkori középiskolai tanárnőmnek köszönhetően” – idézi fel Liliána.

A tudásvágya vezette a Debreceni Egyetem Természettudományi Karának vegyész szakára. Az egyetem befejezését követően keresték meg egy lehetőséggel, hogy A Mezőcsáti Középiskolásokért Alapítványnál lehet főként roma lányoknak a mentora. A projekt célja a roma lányok korai iskolaelhagyásának és a lemorzsolódásnak a csökkentése volt. Jelenleg az Ároktői Napsugár Közösségi Ház vezetőjeként dolgozik.

„A közösségi ház az előző vezető, Répásiné Lakatos Mónika áldozatos és odaadó munkájának köszönhetően egy olyan hely, ahová a gyerekek szívesen jönnek, szeretik idejüket itt eltölteni, tanulni, illetve a felnőttek is bizalommal fordulnak hozzánk a munkahely­kereséssel, önéletrajzírással kapcsolatban” – mondta.

Színes programok

– Nagyon örülök, hogy egy összetartó közösség tagjának érezhetem magam immár én is. Úgy gondolom, az, hogy szeretnek hozzánk jönni és velünk lenni, annak is köszönhető, hogy sok színes programmal próbáljuk minden korosztály érdeklődését kiszolgálni – tájékoztatott a közösségi ház vezetője.

Már mindenki ”szomjazik” arra, hogy közösségben legyen, a gyermekek is – Horváth Liliána

A kézműves-foglalkozások, vetélkedők, tanulást segítő foglalkozások a gyermekek szabadidejének hasznosan töltésére szolgálnak. Emellett a felnőttek számára is hasznos programokat biztosítanak utazó szakemberek bevonásával, mint például pszichológus, védőnői előadás, elsősegélynyújtó előadások, háztartási és gazdasági ismeretek, illetve jogi tanácsadás formájában.

– A gyermekek mindig nagyon várják a nyári napközit, ami jelenleg már tart június 16-től augusztus 31-ig. A nyári napközi alatt a gyerekekkel közösen idén is kerékpártúrán fogunk részt venni, illetve meglátogatjuk majd a környező közösségi házak valamelyikét, ezzel is elősegítve azt, hogy ismét közösségben legyenek, és így ezáltal új kapcsolatokra is szert tudjanak tenni. Sajnos az elmúlt időkben a gyermekek közösségi és szociális élete is háttérbe szorult a vírus jelenléte miatt. Már mindenki „szomjazik” arra, hogy közösségben legyen, a gyermekek is. Gyermeknapjukat, illetve a július 24-én megrendezendő családi napunkat is nagyon várják, a gyerekek és a szülők is egyaránt. Éppen e miatt a sok élmény és program miatt nagyon fontosnak tartom a „Legyen jobb a gyermekeknek” pályázat tovább folytatását, remélem, hogy lesz erre lehetőség. Ezek a programok, illetve a közösségi házak is nagyon sokat adnak a hátrányos helyzetű gyermekeknek és sokszor a szülők számára is. E pályázat folytatásának fontosságára a napokban történt belügyminisztériumi látogatás során is felhívtuk a figyelmet – tudtuk meg Horváth Liliánától.

(A borítóképen: Vidám gyerekprogram fellépőkkel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában