Oltás

2021.06.15. 20:00

Közel már a 190 ezredikhez

Mindenki menjen el a második oltásra is, mert csak az biztosít teljes védettséget, hangsúlyozta a megyei főgyógyszerész.

Hegyi Erika

Forrás: MW

Az elmúlt hétvégén is folyamatosan oltották a koronavírus elleni vakcinákkal az embereket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház oltóközpontjában. Kozma Ádám, az intézmény főgyógyszerésze az M1 tévécsatornának elmondta, szombaton és vasárnap is folyamatosan oltottak, valamint publikálták a szabad időpontokat az időpontfoglaló rendszerben. Pfizerrel, Szputnyikkal és Sinopharmmal oltanak. Vannak, akik első körös oltásra érkeztek a hétvégén, sokan pedig már a második dózist kapták meg.

Január óta mindennap

A főgyógyszerész jelezte: az oltóközpontban január óta oltják az embereket a hét minden napján. Eddig több mint 1800 munkaórában közel 190 ezer oltást végeztek el. Ebben az első és második körös oltások is benne vannak. Mivel az időpontokat folyamatosan közzéteszik a szabad időpontfoglaló rendszerben, az emberek akkor kaphatják meg a vakcinát, amikor az nekik a legmegfelelőbb.

Kozma Ádám beszélt arról is, hogy mivel kibővítették az oltásra regisztrálhatók körét, a 16–18 évesek után most már a 12–15 éves fiatalok is jelentkezhetnek a Pfizer-vakcinára. Minden gyógyszer törzs­könyvezési folyamatában az a szokványos, hogy első körben a felnőttek kaphatják meg, ezután következhetnek a fiatalabbak.

Beleegyező nyilatkozat és szülői hozzájárulás

A 18 év alattiak esetében nemcsak a beleegyező nyilatkozatra, hanem a szülői hozzájárulásra is szükség van. A folyamat csak ebben tér el a felnőttek oltásától, egyébként minden ugyanúgy történik, hangsúlyozta a főgyógyszerész.

Kiemelte, az egyes vakcinák esetében az első dózis után különböző időpontokban adják be a második oltást. Egyéni egyeztetés után azonban ebben lehet eltérés. Azonban nagyon fontos, hogy mindenki vegye fel a második oltást, hiszen a teljes védettségi szint csak így biztosítható.

– Láthatjuk, hogy az oltások számának növekedésével a járványügyi mutatók jelentősen javultak. Az új esetek és a kórházban ápoltak száma is drasztikusan csökkent. Ugyanezt tapasztaljuk más országokban is, ahol az átoltottság elért egy bizonyos szintet, ott a járvány jelentős mértékben visszaszorult. Ennek következtében olyan védettség alakul ki, aminek köszönhetően visszanyerhetjük a szabadságunkat. Erre vártunk másfél éve. Ez azért is fontos, mert így az embereknek a nyári szabadságukat nem kell maszkban tölteniük – hangsúlyozta a főgyógyszerész.

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/mar-a-gyerekeket-is-olthatjak-5544644/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában