kánikula

2021.06.22. 11:30

Harmincöt fokot mutatott a hőmérő

Vízosztással, párásítók működtetésével próbálják enyhíteni a meleget a nagyobb városokban.

Apagyi Beáta

Fotó: Ádám János

Továbbra is tart a kánikula, Miskolc belvárosában járva, a villamosmegállókban kihelyezett kijelzőkön a hőmérő kitartóan 35 fokot mutat már a dél­előtti órákban is. Az emberek igyekeznek a hűvösbe húzódni, megtöltve a fagylaltozók vagy épp kávéházak teraszait.

Párásít a szökőkút

Ami a megye nagyobb városait illeti, Klimon Istvántól, Kazincbarcika alpolgármesterétől megtudtuk, hogy a város zenélő szökőkútjának párásító funkcióját már bekapcsolták, ami óránként kétszer 10 percen keresztül működik. Vízosztást is szoktak tartani a település frekventáltabb pontjain tartós forróság esetén.

Mikola Gergely, Encs polgármestere úgy gondolja, hogy a hőség egyre jobban megviseli az emberek szervezetét.

– Az a szerencsénk, hogy a városban több helyen is rendelkezünk közkutakkal, amelyek lehetőséget biztosítanak az ingyenes vízvételre. Továbbá a szerdai napon fél 10-től fél 12-ig, illetve valószínűleg csütörtökön is, az Encsi Egészségfejlesztési Iroda munkatársai 300-400 darab palackozott ásványvizet fognak kiosztani a főutcán, felhívva a figyelmet alapvetően az egészségügyi szempontokra, arra, hogy napi hány liter víz elfogyasztása szükséges az emberi szervezet számára. Ezek mellett a közfoglalkoztatott munkatársakról sem feledkezünk meg, a víz biztosítása számukra mindennapos, hiszen elég sokat tartózkodnak kinti terepen. A párakaput mint magánember sem támogatom, hiszen ha nincs jól fertőtlenítve a szerkezet, valamilyen szinten veszélyes is lehet. Nem szeretek átjárni rajta, nem tudhatom, milyen minőségű víz érkezik belőle, ahogy azt sem, mikor volt utoljára fertőtlenítve, ezért nem szorgalmazom az ilyen hűsítő megoldást a településünkön sem. A közkutak, a vízosztás mellett intézményeinkben bárki bármikor vízvételi lehetőséghez juthat – erősítette meg Mikola Gergely.

Munka közben

A munka sem megy könnyen a hőségben, kivétel, ha Danyluk Annáról van szó. A Miskolc főutcáján található Sub Rosa Café felszolgálója nem felejt el mosolyogni a nagy melegben sem. Mint mondja, szereti a nyarat, nincs problémája a hőséggel, de azért mindig jó érzés a forró teraszról visszatérni a kávézó belső terébe, ahol a klíma miatt sokkal kellemesebb a hőmérséklet.

– Szerencsére egész nap működik, emiatt zárva tartjuk az ajtót, de ezzel semmiképp sem szeretnék elrettenteni a vendégeket, nyitvatartási időben bárki, bármikor bejöhet hozzánk. Ami jellemző, hogy a vendégek délelőtt szívesebben választanak egy benti asztalt, estére, amikor már valamennyit hűl a levegő, a teraszon tartózkodnak egy finom, hideg ital mellett. Ami engem és a munkatársaimat illeti, itt mindig pörögnünk kell, akár hideg van, akár meleg, egyik sem szegi kedvünket, elfogadjuk az évszakokkal járó hőmérséklet-változást, és nem veti vissza a munkába, a vendégek kiszolgálásába fektetett energiánkat – mesélte lelkesen Anna.

Réti Hajnalka háromgyermekes édesanya kérdésünkre válaszolva elárulta, hogy mivel kerttel rendelkező családi házban élnek, az elmúlt forró napokat medencézéssel töltötték.

– Odafigyelek, hogy magas faktorszámú naptejjel legyenek bekenve a gyerekek, nemcsak a medencézés során, hanem bármilyen olyan tevékenység idejére, amit a szabadban töltenek. Ami jól látható, hogy ebben a nagy hőségben ők is hamarabb elfáradnak. Alvási nehézséget szerencsére nem tapasztaltam náluk. Az elkövetkezendő napokban folytatjuk a medencében való fürdőzést, így próbáljuk meg elviselni a kánikulát – tette hozzá Hajnalka.

Párakapu, ivóvíz

A MÁV-Start honlapján olvasható, hogy a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon – így Miskolcon is – a társaság ásványvizet biztosít utasainak a hőségriasztás ideje alatt, hiszen fontosnak tartják, hogy mindenki elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal induljon útra.

A megyeszékhely más pontján ez egyelőre nem tapasztalható, ahogyan a korábbi években megszokott párakapuk kihelyezése sem. Az Észak feltette ezzel kapcsolatos kérdéseit a városháza sajtóosztályának, amire a cikk megjelenéséig semmilyen válasz nem érkezett.

(A borítóképen: Ella és Szonja fagyival próbálták elviselni hétfőn a hőséget Miskolc belvárosában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában