autópálya

2021.06.05. 20:00

Az út, ami összeköt

A Miskolc–Kassa autópálya új lehetőségeket tartogat az itt élőknek, a térségnek.

Forrás: ÉM

Trianon 101. évfordulójának kapcsán Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője (képünkön) kiemelte: az ősszel átadásra kerülő, Miskolcot és Kassát összekötő autópálya nemcsak közlekedési szempontból lesz kedvező, hanem átfogó együttműködés veszi kezdetét a két város között

Óriási előnyök

„Trianon évfordulóján minden évben felszakadnak a nemzet sebei, fáj arra gondolnunk például, hogy Kassa ma már Szlovákia része, és nem a miénk. Ugyanakkor június 4-e 2010 óta a nemzeti összetartozás napja is, és az emlékezés mellett kötelességünk a határokon átívelő kapcsolatok számát megsokszoroznunk” – mondta lapunknak a fideszes politikus. „A gyorsforgalmi út megépülése önmagában is óriási előnyökkel jár nekünk, borsodiaknak, valamint a Kassán és környékén élő magyaroknak és szlovákoknak egyaránt. Az autópályának köszönhetően felgyorsul a közlekedés megyénkben, kevesebb mint egy óra alatt eljuthatunk Kassára, ami többek között azt is jelenti, hogy aki repülővel kíván távolabbi tájakra utazni, az sokkal hamarabb eléri a kassai, mint a budapesti repülőteret. Ugyanakkor a Felvidékre látogatók, a Tátrában síelni vagy túrázni szándékozók élete is könnyebbé válik, ahogyan a Borsod megyei szállodák, vendéglátóhelyek is hatványozottabban nagyobb érdeklődésre számíthatnak”.

Együttműködésben

Csöbör Katalin szerint azonban még ennél is sokkal több lehetőség rejlik az autópálya megépülésében. A napokban megállapodott Orosz Örssel, a felvidéki magyar élet egyik motorjával, az Összefogás párt alelnökével, hogy útjára indítják a Miskolc–Kassa Együttműködést. „A két régiót több szinten is össze fogjuk kapcsolni: azon dolgozunk, hogy új munkahelyteremtő gazdasági és kereskedelmi megállapodások szülessenek a térségben, továbbá a két város és környékének kulturális, egyházi, civil és sportélete között is szeretnénk minél több kapcsolatot teremteni. Részletes terveinket az Orosz Örs főszervezésében zajló legnagyobb felvidéki magyar fesztiválon, a Gombaszögi Nyári Táborban fogjuk bemutatni” – folytatta a képviselő.

Ma is összetartozunk

A Miskolc–Kassa autópálya ősztől összeköt két régiót, és kitörési lehetőséget nyújt az itt élők számára. Jót tesz ez minden magyar szívének – éljen a határ bármelyik oldalán –, valamint új kereskedelmi vagy éppen turisztikai lehetőségekkel kecsegtet, ami jótékonyan hathat a pénztárcánkra is. Csöbör Katalin hozzáfűzte: „Miskolc és Kassa egy régió, a két város és környéke a történelmi Felső-Magyarország meghatározó részét képezte. Számunkra természetes, hogy ma is öszszetartozunk, amit a Szlovákia és Magyarország között megszűnt határellenőrzés és a hamarosan átadásra kerülő autópálya-összeköttetés miatt egyre erősebben érezhetünk majd mindannyian. Ma is ugyanúgy dobban a szíve egy miskolci vagy egy kassai magyarnak, ha a Szent Koronát, a nemzeti lobogót vagy a magyar címert látja. Ugyanúgy március 15-én és október 23-án ünnepeljük a magyar szabadságot, és ugyanúgy augusztus 20-át tartjuk államalapításunk ünnepének. Bízom benne, hogy a következő években nemcsak érzéseinkben lehetünk egyek, hanem napi szinten egyre szorosabb viszony alakul ki a két város között.”

(A borítóképen: A Miskolc–Kassa autópálya ősztől kitörési lehetőséget nyújt az itt élők számára)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában