beruházás

2021.06.23. 15:30

Aszfaltos út vezet a körtemplomhoz

A helyi lakosság és a turisták számára is fontos volt a végrehajtott beruházás.

Marosréti Ervin

Forrás: Marosréti Ervin

Az Árpád-kori alapokra épült római katolikus körtemplom Kissikátor legnagyobb nevezetességének számít.

Az Ózdtól alig tizenöt kilométerre található település templomára a háromszáz lelkes falu lakosságán túl a turisták is kíváncsiak, hiszen unikumnak számít az országban.

Mostantól biztonságosan

A falu határában található templomhoz és a mellette található sírkerthez eddig murvás, helyenként salakos, egyenetlen burkolatú út vezetett. Az Ózdi Bolyoki Római Katolikus Plébánia azonban eredményesen pályázott, így a Magyar Falu Program keretében megvalósult az aszfaltos szakasz kivitelezése. A bő háromszáz méteres aszfaltcsík több szempontból is fontos volt a kis közösség számára.

– Kissikátorban a lakosság többsége minden vasárnap templomba jár – árulta el érdeklődésünkre Kocsik László Csaba polgármester, aki kántori feladatokat is ellát a környéken. – Az embereknek a faluból ki kell sétálni a misére, ami az idősöknek alapjában véve megterhelő. Ezután fel kellett kapaszkodni a dombtetőre, ami sokaknak komoly nehézséget okozott. Éppen ezért nagyon fontos volt a sikátoriak számára ez a fejlesztés. Ugyanakkor egyre több turista látogat el hozzánk, akik kíváncsiak a régi körtemplomunkra. Őket is ki tudjuk mostantól szolgálni, hiszen manapság a jó megközelítés már alapfeltétele annak, hogy a vendégeket megfelelő színvonalon fogadhassuk.

Kocsik László Csaba hozzátette: a templomhoz vezető aszfaltos szakaszt összekötötték a faluba bevezető úttal, így most már autóval is teljesen biztonságosan megközelíthető az Árpád-kori körtemplom.

(A borítóképen: Mostantól aszfaltos út vezet a körtemplomhoz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában