folyadékbevitel

2021.06.10. 12:00

A víznél nem találhatunk jobb szomjoltó folyadékot

Az emberi szervezetnek naponta átlagosan három liter folyadék elfogyasztása az ideális, nyári hónapokban ez négy liter is lehet.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Bizonyára mindenki tapasztalta, hogy nyáron gyakoribb a szomjúságérzet, mint télen. Amíg egy hidegebb napon szinte teljesen megfeledkezhetünk az ivásról, előfordulhat, hogy csak az étkezések juttatják eszünkbe, addig nyáron akár félóránként kívánunk valamilyen folyadékot. Fontos a megfelelő folyadékbevitel, lehetőleg vizet igyunk, de mindenképpen cukormenteset – hívta fel a figyelmet Csitári Nikolett dietetikus.

Rosszulléthez vezethet

– Ha valaki nehezebben issza meg a vizet, nem feltétlenül kell a cukrozott üdítőkhöz nyúlnia. Csábítónak tűnik a jéghideg, szénsavas ital, de a szomjat nem oltja – vélekedett a szakember. A víz számos fontos szerepe közül az egyik a hőháztartásunk szabályozása. Testünk folyamatosan vizet párologtat, télen és nyáron egyaránt, naponta több liter vizet is kiizzadunk. Ha valaki ezt nem pótolja, az rosszulléthez, fejfájáshoz, ájuláshoz, kiszáradáshoz vezethet. Az egyszerű csapvíz is megfelelő, kánikulában azonban célszerű emellett még valamilyen ásványvíz fogyasztása, a különféle ásványi anyagok pótlására.

A víz kiválóan oltja a szomjúságot, emellett nincs kalóriatartalma, így akármennyit fogyaszthatunk belőle a hízás veszélye nélkül. Legalább három liter az ajánlott naponta, de a szükséges mennyiséget több tényező is befolyásolja. Ilyen például a sófogyasztás, a fizikai megterhelés, a külső hőmérséklet.

A víz alternatívái

Vannak egészséges és finom módjai a jó hidratáltság elérésének. Ideális folyadékpótlás a lédús gyümölcsök és zöldségek fogyasztása lehetőleg frissen, hőkezelés nélkül és naponta többször. Ezekből százszázalékos zöldség- és gyümölcsleveket készíthetünk otthoni körülmények között is. A gyermekeknek és az idős embereknek nincs vagy csökkent a szomjúságérzete, ezért rájuk jobban oda kell figyelnünk. Lényeges, hogy több alkalommal felhívjuk a figyelmüket a folyadékbevitelre.

Cukor nélkül

– A gyermekeknek készíthetünk kis tálkákba feldarabolt vagy reszelt zöldségeket, gyümölcsöket, és azt olyan helyen tegyük elérhetővé számukra, ahol gyakran tudnak enni belőle napközben – hangsúlyozta a dietetikus. Ugyanakkor készíthetünk cukormentes limonádét, lime-mal, uborkával, netán citromfű vagy mentalevél hozzáadásával. A gyümölcstea melegen és hidegen szervírozva egyaránt jó szomjoltó lehet. Ezek cukor nélkül is ízletesek. Ha útnak indulunk, mindig legyen nálunk legalább víz, főként nagy kánikulában. Ez felnőttekre is igaz, de még inkább a gyermekekre. A kulacsokba tehetünk lehűtött cukor nélkül készült limonádét is.

(A borítóképen: A limonádé jó szomjoltó, és a gyerekek is szeretik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában