átadási ünnepség

2021.06.05. 14:00

A Rákóczi-tábor lehet a fiatalok találkozóhelye

Gulyás Gergely: nemzetpolitikai szempontból az elmúlt tíz év a mögöttünk hagyott száz esztendő legjobb időszaka volt.

Bódisz Attila

Fotó: Vajda János

A magyarság azért nem jutott a többi pusztai nép sorsára, mert hazát keresett magának, és a történelemben minden nemzettragédia után újra tudott szerveződni – közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont átadási ünnepségén Sátoraljaújhelyen, amelyet a nemzeti összetartozás napjára időzítettek.

Az egykori üdülőnek a Rákóczi Szövetség adott új funkciót azzal, hogy a civil szervezet 2019-ben megvásárolta, az elmúlt egy esztendőben pedig több mint 1,8 milliárd forintos kormányzati támogatással felújította. Gulyás Gergely beszédében kiemelte: a kormányzati politikának köszönhetően ma egymillió új külhoni magyar állampolgár mondhatja el magáról, hogy immár közjogi kötelék is köti a magyar államhoz, számíthat az anyaország diplomáciai védelmére, szolidaritására, és választójogot is kaptak. Aláhúzta: nemzetpolitikai szempontból az elmúlt tíz év a mögöttünk hagyott száz esztendő legjobb időszaka volt.

– Azt szeretnénk, ha az országhatárokon kívül élő magyarok is megtapasztalhatnák azt a nemzetpolitikát, amit Magyarország az itt élő, őshonos nemzetiségekkel szemben gyakorol: eszerint ők akkor jó állampolgárai az országnak, hogyha megmaradnak jó szerbnek, jó ukránnak, jó németnek vagy jó románnak – fogalmazott a miniszter.

Hozzáfűzte: abban reménykednek: ha Közép-Európában ez lesz az uralkodó gondolkodásmód, azt is eredményezi, hogy jobb lesz az összefogás azon népek között, amelyekkel a nemzetiségi kérdés nehezítette meg az együttműködést. Gulyás Gergely elismerően szólt a Rákóczi Szövetség munkájáról, amely mindig arra törekedett, hogy összefogja a világ magyarságát.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke kiemelte: a létesítményegyüttes hosszú távon lehet a nagyvilágban és a Kárpát-medencében élő magyar fiatalok találkozóhelye. Sátoraljaújhellyel a piarista tanárok által 20 éve kezdeményezett Magyar Tanárok és Diákok Találkozója révén került közelebbi kapcsolatba a szövetség, majd táboraikat is oda szervezték, aztán megvásárolták és felújították a tábort, ahol összesen 500 embert tudnak fogadni.

Egész évben programokkal várja majd a fiatalokat a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont | Fotó: VJ

Hozzáfűzte: idén nyáron 5000 diákot és tanárt várnak a táborba. Megemlítette: még júniusban – ugyancsak kormánytámogatással – elkezdődik egy sportkomplexum építése is, amelynek ugyancsak pénteken rakták le az alapkövét. A rendezvény keretében felavatták a szövetség örökös, tiszteletbeli elnöke, a közelmúltban elhunyt dr. Halzl József emléktábláját is.

(A borítóképen: Átadták a fiataloknak a megújult épületkomplexumot)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában