koronavírus

2021.05.03. 15:00

Van elegendő kapacitás

Pénteken 3100 első körös Pfizer-vakcinát tudtak beadni a miskolci oltóközpontban.

Hegyi Erika

20210426 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Tömeges oltás kezdődött a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinával a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton.

Forrás: MW

Fotó: Vajda János

Több ezer embert oltanak be naponta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház oltóközpontjában. Dr. Szabó Miklós, az oltóközpont szakmai vezetője szombaton az M1 tévécsatornának elmondta, korábban nagyon soknak tűnt a napi 3 ezer ember, akit be kellett oltaniuk, de például szombaton is ennyi pácienst vártak. Pénteken még nagyobb volt a forgalom az oltóközpontban, mert az 1500 fős oltási tervük mellé pluszban 3100 fő érkezett, akik a Pfizer-vakcina első dózisára jelentkeztek. Emiatt reggel újabb oltópontokat jelöltek ki, ahol biztosították a személyzetet, és este 6 órára sikerült beoltani a 3100 pluszszemélyt.

– Azt tapasztaltuk, hogy ezzel a lehetőséggel főleg a 40 év alattiak éltek, azok, akik nem szerettek volna más vakcinát kapni, kimondottan a Pfizerhez ragaszkodtak. Pénteken ők szerencsésen hozzájutottak az oltóanyaghoz – jelezte dr. Szabó Miklós.

Hétvégén folytatódtak az oltások az oltóközpontban. Szombaton Pfizer- és a Szputnyik V vakcina második dózisára érkeztek az emberek, erre 2700 személyt vártak. Ezenkívül rendelkezésre állt a kínai Sinopharm-vakcina is. Dr. Szabó Miklós arra kérte az embereket, hogy aki még nem oltatta be magát, regisztráljon, és foglaljon időpontot az online rendszerben, majd menjen el az oltóközpontba, és vegye fel a vakcinát, mert még vannak szabad kapacitások.

Kisebb rosszullét

A szakmai vezető elmondta azt is, hogy eddig 115 ezer főt oltottak be a megyei kórházban. Kezdetben féltek az emberek a várható mellékhatásoktól, az akut reakcióktól, de az oltóközpontban nagyobb baj nem történt. A szúrástól való félelem miatt előfordultak kisebb rosszullétek és ájulás, de súlyos mellékhatást nem észleltek az orvosok. Azonban ha mégis lenne ilyen, erre is felkészült az oltóközpont, folyamatosan rendelkezésre áll a mentőszemélyzet.

Dr. Szabó Miklós hozzátette: az oltóközpontban általában nincsenek hosszú sorok, nem kell sokat várakozni, de amikor egyszerre sokan érkeznek, igencsak lassítja a folyamatot, ha az emberek nem viszik magukkal a kitöltött, hozzájárulási nyilatkozatot.

– Kérem, hogy ezt mindenki hozza magával, az első és a második körös oltásra egyaránt, az utóbbira pedig az oltási kártyát is, hiszen ennek alapján könnyen beazonosítható a személy, és hogy arra az oltásra érkezett-e, amelyikre kellett – fogalmazott dr. Szabó Miklós.

(A borítóképen: Szombaton is a 3 ezerhez közelített a megyei központi kórházban koronavírus ellen beoltottak száma)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában