fejlesztés

2021.05.25. 14:00

Újjászületett, kibővült Szádvár

A bakancsos turisztikai úti célt ünnepélyes keretek között adta át.

Apagyi Beáta

Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár, Virág Zsolt NKVP miniszteri biztosa, Glázer Tamás a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetõ igazgatója, Ríz Gábor országgyûlési képviselõ, Kovács Lajos a Szádvárért Baráti Kör Egyesület elnöke és Üveges Attila Szögliget polgármestere (b-j)

Fotó: Vajda János

Új elemekkel bővült az ICOMOS-díjjal kitüntetett szögligeti Szádvár. Az észak-magyarországi műemléket a Nemzeti Várprogram keretében, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) beruházásában fejlesztették új turisztikai vonzerővé, és tették biztonságosan bejárható, a mai kor elvárásainak megfelelően kényelmes szabadtéri pihenőhellyé. A bakancsos turisztikai úti célt ünnepélyes keretek között adta át Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője és Kovács Lajos, a Szádvárért Baráti Kör Egyesület elnöke.

Kőtár, esőbeálló és gyilokjáró...

Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár beszédében elmondta, hogy egy összefogásnak köszönhetően a nemzeti örökség egyik rejtett darabja most újra életre kel, hogy az eddiginél jobban részese lehessen életünknek. Riz Gábor országgyűlési képviselő hozzátette: örül, hogy Szádvár, ha részlegesen is, de megújult. Kéri a következő generációktól, hogy ismerjék meg a magyarság történelmének legszebb épített örökségi elemeit, mint a magyar várrendszert és annak minden maradványát. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa kiemelte, hogy a programban értékmegőrzés történik tartós megoldásokkal. Fontosnak tartják azt, hogy ne csak az épületek felújítása, hanem újjászületése valósuljon meg. Ne csak a fizikai, hanem a szellemi rehabilitáció is megtörténjen.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramban kiemelt szerepet kap többek között az országos, illetve a határ menti térségek és az alacsony lélekszámmal rendelkező falvak turisztikai fejlesztése egyaránt.

A fejlesztés központi elemét egy rendezett ligetes-fás romterület és biztonságos látogatói útvonal kialakítása, valamint az útvonallal érintett várfalak mintegy 440 méter hosszon történő stabilizálása adta a természeti környezet megóvása mellett. Az új nyomvonalvezetés nemcsak az Alsóvárat kapcsolta be a vérkeringésbe, de a legszebb kilátással rendelkező helyekre irányítja a kirándulókat. A fejlesztést követően az Alsóvár a komplexum fogadópontjává vált. Ugyanitt egy tölgyfagyilokjárón a 8-12 méter magasan fennmaradt, hatalmas sziklatömbök közé beékelt keleti és északi várfal falkoronája is bejárható lett. Az Alsóvárból pihenőterületekkel sűrűn kísért lépcsősoron lehet feljutni a Felsővárba. A keleti, északi és nyugati bástyák előterében kilátópontok létesültek. A Belsővár nyugati udvarában a látogatók fedett helyen tekinthetik meg a területen évszázadok óta szétszórva heverő nagy számú és nagyméretű középkori faragott kőanyagot. A projekt során kialakított új látogatói útvonal a veszélyes falaktól, pincéktől, ciszternáktól megfelelő védőtávolságot tart.

A ligetes-fás romterületen létesített padok, információs táblák, zászlótartó rudak, kőtár, esőbeálló és gyilokjáró egyszerű, kortárs kivitellel, de tradicionális anyaghasználattal, tölgyfából készültek. A kivitelező így biztosította a régi és az új elemek közötti megkülönböztetést, valamint a történeti-természeti környezetbe való illeszkedést.

(A borítóképen: Ünnepélyesen adták át a kirándulóhelyet vasárnap Szádváron)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában