közétkeztetés

2021.05.22. 19:00

Minőség alapján rangsorolva

A fogyasztók is megismerhetik a közétkeztetésben részt vevő konyhák hatósági minősítését.

20201216 Tiszatenyő Végeztek a főzőkonyha felújításával és újra helyben készül a napi 800 adag főtt étel. Fotó: Mészáros János MJ Új Néplap

Forrás: MW

Fotó: Mészáros János

A koronavírus-járvány enyhülését követően fokozatosan újraindítja a minőségvezérelt közétkeztetés programot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a hivatal adatbázisa szerint 189 közétkeztetést folytató konyha, tálalókonyha, üzemi étkezde működik, ezek közül még 104 nem esett át a kötelező minősítési eljáráson.

A Nébih honlapján elérhető, szabadon kereshető lista arról tanúskodik, hogy a közkonyhák kötelező minősítését előíró rendelkezés bevezetése, 2016 óta végzett vizsgálatok során a megye közétkeztetésben részt vevő konyháinak jelentős része jól megfelelt a követelményeknek, sőt, közülük 15 jeles minősítést kapott. Az 5 közepesre „vizsgázó” mellett csupán egy kapott elégséges, egy pedig elégtelen osztályzatot.

Az olykor tapasztalható minőségromlás a Nébih tapasztalatai szerint – a szolgáltatók közötti árverseny és a gyenge megrendelői fizetőképesség mellett –, sokszor ismerethiányra vagy figyelmetlenségre vezethető vissza. A pandémia időszakában ezért a hatóság, miközben a konyhák bírálatát szüneteltette, szakembereivel a tanácsadásra, a szolgáltatást végzők szakmai támogatására helyezte a hangsúlyt.

A szolgáltatók minősítése az elmúlt hetekben lezajlott, fokozatos újranyitást követően indult ismét meg, első körben a bölcsődei, óvodai, valamint a munkahelyi konyhákon. A minősítést végző szakemberek eddigi tapasztalatai alapján az újraindulás többnyire zökkenőmentesen zajlott. Jellemző azonban – emelték ki –, hogy több helyen lecserélődött a személyzet, és sokszor az élelmezésvezető személyében is változás történt.

Helyszíni szemlék

A nevelési, oktatási intézményekben a közétkeztetés „normál” állapota május 10-én, az általános iskolák felső tagozataiban és a középiskolákban a jelenléti oktatás visszaállításával vált teljessé, így az élelmiszer-biztonsági, -higiéniai, -minőségi minősítések ezeken a területeken is a folytatódhatnak.

A minősítések helyszíni szemlékre épülnek, amelyek időpontját nem egyeztetik előre az érintettekkel. Vizsgálják a felhasznált termékeket, a tevékenységet, a létesítményt, a minőséget garantáló dokumentumokat, a folyamatok és az önellenőrzés rendszerének megbízhatóságát.

Bár az értékelések a megszokott módon, folyamatosan történnek, néhány területen jelentős változás lépett életbe. Módosult például a minősítési eredmények közzétételének rendje: mostantól minden eredmény – ideértve 80 százalék alatt teljesítő, azaz közepes, elégséges és elégtelen minősítésű konyhákét is – pontosan, százalékban meghatározva kerül fel a Nébih honlapjára. Az értékelések eredményei nyilvánosak, azt a fogyasztók, azaz a közoktatási, a szociális intézményi, valamint a vállalati közétkeztetésben résztvevők is megismerhetik.

(A borítóképen: Készül az ebéd az egyik iskolában [illusztráció])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában