felújítás

2021.05.15. 11:30

Megszépülhet 197 templom

Megyénkben 2,8 milliárd forinttal támogatja a kormány a programot.

Bacsó István

Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára

Fotó: Ádám János

Összesen 26 milliárd forintos keretre pályázhattak az egyházközségek templomépületeik felújítására és állagmegóvására, amelyet a kormány a Bethlen Gábor Alap által tett elérhetővé számukra.

A pályázatokról megszületett kormánydöntést Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára ismertette pénteken Sajóvámoson, a megye országgyűlési képviselőinek társaságában.

Sikeresen pályáztak

A jelen lévő politikusokat, az egyházak képviselőit és a sajtó munkatársait köszöntő sajóvámosi polgármester, Váradi Lajos elmondta, hogy a településük mindhárom temploma, a református, a katolikus és a görögkatolikus is nyert a pályázaton. Megközelítőleg 15-15 millió forintot költhetnek az épületek felújítására. Kiemelte, jelenleg Európában nem sok olyan kormányzat van, amely ennyire elkötelezetten támogatná az egyházakat és a kereszténységet, ezért köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak.

Soltész Miklós államtitkár ismertette, hogy közel 26 milliárd forintból, 1800 templom felújítása történhet meg a Kárpát-medence magyarlakta településein. Ebből négyszáz a határainkon túl. Nagyon fontos, hogy a nagyvárosoktól a közepes településeinken át az egészen kis, akár néhány száz fős falukig részesülnek egyházközségek a forrásokból. Külön kiemelte a miskolci és ózdi fejlesztéseket, és azt, hogy nincs rangsor, a kormány számára minden település fontos, a legkisebbek is, hiszen minden beruházás növeli a falvak megtartóerejét. Nem csupán a közösségi és szakrális terek megújulásával, de az ezekhez kapcsolódó munkalehetőségekkel is.

A megyék között Borsod-Abaúj-Zemplén az elsők között van a templomfelújítási programban elnyert támogatásokat tekintve, 2,8 milliárd forintból 197 templom szépülhet meg. Ebből százegy katolikus, kilencvenkettő református, három evangélikus és egy zsidó imaház, összesen százhetven megyei településen. Most, amikor világszerte és már Európában is állandó támadások alatt áll a kereszténység, a két évezredes keresztény kultúra, akkor nekünk ki kell állnunk a kereszténység mellett, az értékeink mellett. A ránk hagyományozott kultúrát, tudást, oktatást és hitet meg kell őriznünk és tovább kell adnunk. Ezt a célt szolgálja a szakrális helyeinket megőrző templomfelújítási program is – tudtuk meg Soltész Miklóstól.

Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője örömét fejezte ki a választókerülete sikeres pályázati eredményei miatt. Negyvenkét egyházközség élt a lehetőséggel, összesen ötszázkilencvenmillió forintot elnyerve. Méltatta Sajóvámos teljesítményét, ahol mindhárom templom nyert, és szépen fejlődik, halad előre a közösség. Megemlítette, hogy az ellenzék állandóan támadja a kormányt azért, mert támogatja az egyházakat és a sportot. Pedig ez a két terület a test és a lélek épülésére szolgál, amely lényegét tekintve maga az ember, aki lélek nélkül üres és kiégett, ha pedig a teste nincs jó állapotban, akkor beteg. Az egyházak küldetése a lelkek építése, amit támogatni kell.


Képviselők mondták

Csöbör Katalin: Hisszük, hogy a nemzet ereje a családokban és a közösségeinkben rejlik. Ezért kiemelten fontosnak tartjuk az otthonteremtést, a családalapítást és a közösségeink fejlődését. Keresztény közösségeink életében nagyon fontos az Isten házának, a templomainknak a megújítása. Ezért 2010-óta folyamatosan támogatja a kormány a Kárpát-medencében ezt a munkát. Így volt ez Miskolcon az Avason, ahol teljesen új református templom épült. (Avas-Déli Ref. Gyülekezet). Most is két katolikus templomunk részesült 15-15 millió forint támogatásban, Szirmabesenyőn és a Miskolcon a Martinkertvárosban.

Hubay György: Miskolcon eddig több mint százmillió forintot költöttünk református és katolikus templomok felújítására, és 35 millióval támogattuk a zsidó hitközséget is a zsinagóga megújításában. Negyvenmillió forint támogatásban részesült a sajóbábonyi katolikus templom, a radostyáni egyházközség pedig 22 millió forintot kapott erre a célra.

Hörcsik Richárd: A legtöbb pályázat az én abaúj-zempléni térségemből érkezett be, a templomfelújítási program megmozgatta az egyházközségeinket. A legtöbb támogatás is ide érkezik, nem csak a megyéhez, de az országhoz viszonyítva is. Mintegy 62 templom tud ebből a pénzből megújulni, összesen 880 millió forint értékben. Ha ezek a kistelepülési templomok nem tudnának megújulni, akkor egyre nagyobb, maradandó károsodásokat szenvedtek volna. Éppen időben jön a támogatás.

Koncz Zsófia: Köszönet a lehetőségért a kormánynak! 22 templom újul meg a választókerületemben, közel 320 millió forint értékben. A templomok megújítása fontos üzenet. Üzenet a jövőnek.

Riz Gábor: Közel félmilliárdból mintegy félszáz templomunk fog megújulni. Sokkal több ez annál, hogy épületek újulnak meg! A magyar kormány újrafogalmazza mindazt, amit a magyar falu jelent. „Ha Budapest az ország feje, akkor a magyar falu a gerinc, ami tartja! Ha ez a gerinc egyenes, akkor a fej is büszkén áll rajta.” Ezért kell támogatni a vidéket, a falvakban élőket!

(A borítóképen: Soltész Miklós a megye országgyűlési képviselőinek egy részével és Sajóvámos polgármesterével)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában