felújítás

2021.05.17. 14:00

Megmentik a Patay-kastélyt

Előbb az állagmegóvást végzik el, majd felújítják és új funkciókkal látják el a klasszicista épületet.

Bódisz Attila

Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes

Fotó: VJ

Száznegyvenmillió forintból végzik el a közigazgatásilag Abaújszántóhoz tartozó cekeházi Patay-kastély állagmegóvási munkálatait – jelentette be a helyszínen megtartott sajtótájékoztatón Magyar Levente külügyminiszter-helyettes szombaton.

Mint elmondta, a magyar építészeti örökség megmentése nem egy-egy program feladata, hanem komplex kormányzati törekvés.

A Patay-kastély határon átívelő, sikeres magyar–szlovák pályázat eredményeként valósul meg – fűzte hozzá.

Kiemelte: az eddig elvégzett hasonló felújítások tapasztalatai alapján, ahol felújítanak egy értékes műemlék épületet, kastélyt vagy várat, ott megélénkül a turizmus is.

Dr. Virág Zsolt, a Magyar Kastélyprogram Nonprofit Kft. ügyvezetője ehhez kapcsolódva kifejtette: Abaúj és Zemplén térsége kiemelten sok építészeti örökséggel rendelkezik, közülük többet különböző forrásokból már felújítottak és ezek mind vissza is igazolták a fejlesztések létjogosultságát. Azóta több látogatót vonzanak, a várak nyereségesen működnek, így például Füzér, Boldogkő vára és Regéc is – közölte. Hozzátette: a Patay-kastély része lesz ennek a nagy turisztikai csomagnak, amely reményeik szerint minőségi szolgáltatásaival oldja majd a Budapest–Balaton tengelyt. Most, az első ütemben a falak statikai megerősítését végzik el, új födémet és tetőt kap az épület, a későbbiekben pedig – vélhetően több ütemben – olyan funkciókkal látják el, amelyek az abaújszántóiak és a turisták kiszolgálására egyaránt alkalmassá teszik majd.

Az első ütem a tervek szerint decemberben fejeződik be.

Időtálló fejlesztés

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett rá, hogy az önkormányzattal együtt öt éve próbálnak forrást keresni a végletekig leromlott állapotú, de komoly értéket képviselő épület megmentésére. Ennek költségei az épület állapotának folyamatos romlásával évről évre emelkedtek, és ma már olyan sokba kerül, hogy egy forrásból nem lehet megoldani, ezért ütemekre osztották az építkezést. A honatya szerint az ilyen programok időt­álló fejlesztések, amelyek hosszabb távon jelentenek előrelépést az adott térségnek.

Sáfián Ádám, Abaújszántó polgármestere elmondta: a beruházással nem csak visszaszerzik városuk egy dicső szeletét, de gazdasági előrelépést is hoz majd településüknek.

Megemlítette: Abaújszántóra egyre több fiatal költözik vissza, bővül a vállalkozások száma is, a kastélyfelújítás pedig tovább erősíti azt a törekvést, hogy a kisváros újra a térség meghatározó települése legyen.

A rendezvényen részt vett dr. Patay Géza, az egykori tulajdonos család leszármazottja is.

(A borítóképen: Magyar Levente a felújításra szoruló épület előterében)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában