Közlekedés

2021.05.18. 13:00

Küszöbön az új rendszám: négy betű és három szám

Pár esztendő, és elfogynak a rendszerváltás idején bevezetett három betűből és három számból álló közlekedési rendszámtáblák.

Szaniszló Bálint

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Géza bácsi – többet nem volt hajlandó elárulni magáról – rendelkezik egy olyan Wartburggal – természetesen már négyütemű motorossal, nem a környezetszennyező és betiltott kétüteművel –, amelynek 1990-ben bocsátották ki a rendszámát, és A betűvel kezdődik. A teljes rendszámot Géza bácsi kérésére nem árulhatjuk el. A lényeg azonban az, hogy a jó harmincéves járgány működőképes, és időnként használják is. Nem kis feltűnést keltve az utakon.

Dilemma

Az elmúlt három évtizedben oda jutottunk, hogy a három betűből és három számból álló rendszámok elhasználják a teljes ábécét, azaz éppen ideje kitalálni, mi lesz utána. A Magyar Autóklub szerint a vártnál négy évvel hamarabb, jövő májusban jelenhet meg a törvény a sorozatrendszámokról, tehát 2022 tavaszától akár már adhatnak is ki új formátumú rendszámokat.

Az Autóséletben nemrég megjelent, hogy milyen lehet az új formátum. A hivatalosan egyelőre meg nem erősített terv szerint betűből eggyel több lesz a jövőben, és felkerül a magyar címer is a táblákra.

A három betűből, illetve három számból, egy magyar zászlóból és egy nagy H betűből álló kombinációt még 1990 nyarán vezették be Magyarországon, ez kapott 2004-ben, az uniós csatlakozáskor kék alapszínt, a hazai trikolór helyét pedig a sárga EU-csillagok vették át.

Egy ideje azonban már sejteni lehetett, hogy változásra készül a jogalkotó, hiszen napjainkban az S-sel kezdődő betűkombinációnál tartunk, s már csak a T-s, a V-s és a Z-s sorozat van hátra, így lassan elfogynak a jelenleg alkalmazott elv szerint kiosztható azonosítótáblák. Emellett a veterán járművek OT betűjelű rendszámaiból is nagyon kevés kiadható maradt, többek között ezért is indokolt az új változat bevezetése, amely valószínűleg 4 betűből és 3 számból fog állni. Az Autósélet információi alapján annyit lehet tudni, hogy a közeljövőben bejelenthetik a változtatást, ahogy azt is, hogy mi lesz a különleges rendszámokkal, az ügyfelek kérésére legyártott, egyedi változatokkal és a motorok jelzéseivel.

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál megerősítették, hogy már folyik a jogalkotási munka, de arról nincs szó, hogy napokon belül döntés születne. „A jelenlegi karakterkészlet használatával még néhány évig biztosítható a rendszámok kiadása. A mostanit felváltó formátummal szembeni legfontosabb elvárás, hogy tartósan oldja meg a gépkocsik hatósági jelzéssel való ellátását. A rendszámtáblák karakterkészletével kapcsolatos jogalkotási munka folyamatban van” – közölte a szaktárca.

A Belügyminisztérium két évvel ezelőtt közölte azt, hogy a három betű, három szám kombináció 2026 környékén fog kifutni. Akkor még az is a tervek között szerepelt, hogy bevezetik a területi alapú rendszámokat, mint amilyet Németországban vagy Ausztriában használnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában