környezetvédelem

2021.05.21. 15:30

Hulladékmentesítik a repülőteret Mezőkeresztesen

Felszámolják az illegális hulladéklerakókat, és igyekeznek megakadályozni újabbak keletkezését.

Tóth Balázs

Forrás: ÉM

város önkormányzata is pályázott az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával az IFKA Nonprofit Kft. felhívására, a „Tisztítsuk meg az Országot!” elnevezésű programjában, és 17 millió forintot nyert a repülőtéren található illegális hulladéklerakók felszámolására, őrzés-védelemre, vagyonvédelmi eszközök, kamerák és sorompók beszerzésére.

Május végéig takarítanak

Majoros János polgármestertől megtudtuk, a város decemberben nyújtott be pályázatot a minisztériumhoz, s márciusban kaptak értesítést arról, hogy nyert. Az illegális hulladéklerakókat május végéig kell fölszámolniuk a 254 hektáros területen.

– A kiíró célja az illegális hulladéklerakók felszámolása, azt követően pedig a további elhelyezés megakadályozása, visszaszorítása. Külön lehetett pályázni a felszámolásra és a szemét elszállítására, illetve olyan eszközök beszerzésére, amelyekkel megakadályozható a további lerakás. Önkormányzatunk mindkét célterületre nyert pénzt – mondta Majoros János polgármester. Hozzátette, az önkormányzatok csak egy helyszínre pályázhattak, a választás a repülőtérre esett, ahol a legtöbb illegálisan elhelyezett hulladék található a környéken, mintegy 150-160 köbméternyire becsülték a hulladékhalmok mennyiségét.

Elárulta, a megvalósítás első heteiben árajánlatokat kértek, és megkötötték a szerződéseket a szolgáltatókkal, kereskedőkkel. A város önerőként vállalta, hogy a közmunkaprogramban kézi erővel egy helyre gyűjti össze a hulladékot a konténeres elszállításhoz. A kupacokat a közbeszerzést elnyerő közszolgáltató viszi majd a hejőpapi hulladéklerakóba, ahol ártalmatlanítják és elhelyezik azokat. A gumiabroncsokat újrahasznosítják.

– A további lerakások megelőzésére a pályázat kamerák beszerzését, sorompók elhelyezését támogatja. Mivel a repülőtéren nincs áramvételezési lehetőség, önkormányzatunk 30 vadkamerát vásárol, körülbelül 5,8 millió forint értékben, ezenkívül két sorompóval zárjuk le a területet. Nemcsak eszközökkel fogjuk védeni a repülőteret, hanem emberekkel is. A kamerákat szállító cég biztosítja, hogy egy éven keresztül távfelügyeletet biztosít, s kivonuló szolgálattal segítik, hogy megszűnjön a szemétlerakás. Amennyiben önkormányzatunk a település szélén is helyez el kamerákat, azokhoz ugyanúgy járni fog a szolgáltatás. Ezenkívül önkormányzatunk kétéves együttműködési megállapodást kötött a Mezőkeresztesi Polgárőr Szervezettel, amelynek tagjai rendszeresen járőröznek, kivonulnak majd a területre, tettenérés esetén visszatartják az elkövetőket és értesítik a rendőrséget – ismertette a programot Majoros János polgármester.

(A borítóképen: Folyamatban van az illegális hulladék felszámolása)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/csak-kozosen-lehet-megallitani-a-szemetelest-5461759/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/biznak-benne-hogy-a-jo-pelda-ragados-lesz-5447989/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/borsod-az-egyik-legszemetesebb-megye-5408347/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában