M30-as beruházás

2021.05.12. 20:00

Hétvégére kész az egérút, aztán indul a hídbontás

Szombattól az autósok, vasárnaptól a helyi járatú buszok is a Csokonai utcai egérúton juthatnak be a miskolci belvárosba.

Szaniszló Bálint

20210507 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Velünk a Város sajtótájékoztató az Y hídról.

Fotó: Bujdos Tibor

Miskolcon és környékén – a hathatós lobbinak is köszönhetően – jelentős közúti közlekedési beruházások indultak el az utóbbi időben. Az M30-as beruházás idén év végére befejeződhet, amely egyben azt is jelenti, hogy a borsodi megyeszékhely és Kassa között lényegesen lerövidül az elérés.

Fontos csomópont lesz

A gigaberuházást további nagyberuházások követik. Ezek közül emelkedik ki a miskolci Y-híd megépítése, amely tavaly szeptemberben el is kezdődött. A mega­komplexum, megépülése után – egyrészt – összeköttetést biztosít Szirma és a Martinkertváros, valamint a belváros között, másrészt a 3-as főközlekedési út belvárost elkerülő szakaszaként is funkcionál majd, megkönnyítve az M30-as elérését. Mindez – a tervek szerint – 2020. második félévében valósul meg.

Kerülőút kellett

Ahogy majd’ minden építkezést, ezt is bontás előzi meg. Ahhoz, hogy felépíthessék az Y-hidat, el kell távolítani az immár hosszú ideje szolgáló felüljárókat, amelyek ma már képtelenek kiszolgálni az alaposan megnőtt gépjárműforgalmat.

A háromágú híd két ága tavaly ősz óta már a múlté, ám a Kisfaludy felüljáró még mindig áll, és a Tiszai pályaudvar felé még összeköttetést ad Martinkertváros és Szirma irányába.

De a harmadik ágat is le kell bontani, hogy megépülhessen a teljes Y-híd, ez pedig azt jelenti, hogy a csomópontot teljes egészében le kell zárni. Hogy ne kelljen minden autósnak és a helyi járatú buszoknak sem a cementgyár felé kerülniük, kidolgozták egy egérút tervét a Csokonai utca meghosszabbításaként. Így lényegében a volt Fonoda magasságában be lehet csatlakozni a 3-as útba, ezáltal lényegesen lerövidül a belvárosba bejutás.

Az építés pár hónapja elkezdődött, egy jó kilométeres, teljesen új útszakaszt kellett építeni a pusztaságba. A dolgok mára úgy állnak, hogy ezen a hétvégén már át is adják a forgalomnak az egérutat. A személygépkocsi-forgalom május 15-én, szombaton, a helyi járatú autóbuszok – a terv szerint – másnap, azaz május 16-án, vasárnap vehetik birtokukba az utat. A tehergépkocsi-forgalom számára tilos lesz az átjárás. Kivételt csak egy, az ott telephellyel rendelkező társaság nehézgépjárművei képeznek.

Előbb bontani kell

A Csokonai utca lakói az út megnyitását követően nem parkolhatnak majd az utcán, ezért számukra egy parkolót alakítanak ki az MVSC sporttelepe közelében.

Az új út megnyitása után azonnal lezárják a régi felüljáró Kisfaludi utca felőli ágát is, és elkezdődhet a hídfőszerkezet bontása és azt követően az új Y-híd harmadik ágának megépítése.

(A borítóképen: Az utolsó simításokat végzik az egérúton az építők)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában