visszatérés

2021.05.11. 11:30

Fél év után hétfőn újra kinyitottak a középiskolák

A középiskolások fél évig, az általános iskolások két hónapig tanultak otthon.

Hegyi Erika

Fotó: Ádám János

Hétfőn reggel ki mélabúsan ballagott, ki mosolyogva és örömmel igyekezett az iskolája felé. Láttunk nagy öleléseket, boldog köszöntéseket, hiszen a középiskolás diákok épp fél éve, hogy digitális oktatásban vesznek részt a koronavírus-járvány miatt. Hétfőn azonban újra kinyitottak a középiskolák, és az általános iskolák felső tagozatos tanulói is beülhettek az iskolapadba. A visszatérés után ugyanúgy be kell tartani a szigorú egészségügyi szabályokat, mint a digitális oktatás előtt.

Május 25-e után a ballagásokat is meg lehet tartani, valamint egynapos osztálykirándulásokra is elmehetnek a diákok. Maruzsa Zoltán államtitkár úgy fogalmazott: ahhoz, hogy az idei tanév eredményes legyen, fontos, hogy ez az öt hét, ami még hátravan, jelenléti oktatás keretében történjen.

Hétfő reggel már nulladik órára is sokan érkeztek a Diósgyőri Gimnáziumba. Különleges nap volt ez a diákok számára, hiszen fél év digitális tanulás után ülhettek vissza újra az iskolapadba.

„Sokkal nehezebb volt”

Pintér Pongrác, a gimnázium 11-es diákja meg is jegyezte, bizony november elejétől otthoni tanulásra kényszerültek.

– Nehéz volt a digitális tanulás – szögezte le. – Vizuális típus vagyok, jobban megjegyzem, ha látom a tanulnivalót, mintha csak hallom. Az iskolában, ha a tanár elmondta az anyagot, akkor olyan hármasra-négyesre meg tudtam írni a dolgozatot. Így azonban sokkal nehezebb volt. Természetesen voltak online óráink, de nem mindig. Előfordult, hogy csak a feladatokat kaptuk meg, majd a megoldásokat fel kellett töltenünk a megfelelő felületre. A nehézségeket az is mutatja, hogy rontottam a jegyeimen az elmúlt hónapok alatt. Annak ellenére, hogy a digitális számonkérés azért lehetőséget adott puskázásra. Nagyon nehéz volt elviselni a bezártságot is – tette hozzá Pongrác. – Az előző tanév karanténidőszaka nem tartott ilyen sokáig, hamarabb nyitottak a szórakozóhelyek, tudtam találkozni a barátaimmal. Nagyon rossz volt az elmúlt fél év – összegezte.

A következő hetekkel kapcsolatban Pongrác elmondta, eredetileg úgy volt, hogy nem írnak majd sok dolgozatot, azonban néhány tanár már jelezte, a héten számonkérésre is számítsanak. Két nagy dolgozatra kell majd készülniük. Megjegyezte azt is, reméli, hogy jövőre az ő ballagása nem olyan lesz, mint az idei végzős évfolyamé, amely ballagni is csak online tudott.

Rendkívül nehéznek tartotta az elmúlt fél évet Kéri Anna is, akivel szintén a Diósgyőri Gimnázium előtt találkoztunk.

Kéri Anna

– A nehézséget főleg az okozta, hogy nem találkoztunk személyesen a tanárral, aki nem tudta úgy elmagyarázni a tananyagot, mintha az osztályteremben ültünk volna. De sok gondot okoztak a technikai eszközök is. Ha éppen valami miatt nem volt internet vagy áram, akkor már nem tudtam bekapcsolódni az órába, és a digitális eszközök sem működtek mindig hibátlanul, ami szintén nehezítette a tanulást. Nagyon vártam, hogy visszajöhessünk – árulta el Anna. – A jelenléti oktatásban sokkal jobban megértem a tananyagot, és hiányoztak az osztálytársak is. Néha ugyan tudtunk találkozni, de nem nagyon mertünk a járvány miatt – tette hozzá.

Dolgozatírások hetei

Mint mondta, vannak olyan tanárok, akik azt mondták, hogy nem nagyon fogják a diákokat terhelni az utolsó hónapban, de lesz, aki megíratja a dolgozatokat. A digitális oktatás alatt is volt számonkérés. Egy internetes felületre feltett teszteket kellett megoldaniuk, szóban is feleltek, ilyenkor be kellett kapcsolni a kamerát.

– Boldog vagyok, hogy visszajöhettünk – mondta végül Anna.

Kényelmes volt

Papp Leventének azonban más a véleménye. Számára könnyebb és kényelmesebb volt otthon tanulni.

– Mivel az előző tanévben már volt ilyen, a tanárok tudták, hogyan kell megszervezni és kivitelezni a digitális oktatást. Nekem jól ment a tanulás, minden feladatot meg tudtam csinálni időben, szerencsére nem kaptunk túl sokat. Felelés is volt, és olyan dolgozat, amit pontosan, időre kellett visszaküldenünk. Tehát változatos volt a számonkérés is. A jegyeim ugyanolyanok maradtak, mint a tanév elején – sorolta Levente.

Mint fogalmazott, ő a digitális oktatásnak semmilyen hátrányát nem tapasztalta. Az osztálytársak ugyan hiányoztak, de a barátaival mindennap tudott beszélni.

– Remélem, a következő egy hónapban már nem lesz sok dolgozat, és jó, hogy együtt lesz az osztály. Nagyon várom, hogy vége legyen a járványnak, és végre ne kelljen maszkot hordanunk – tette hozzá Levente.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában