egérút

2021.05.17. 09:00

Birtokba vették hétvégén a város felé rövidebb utat

Megnyílt a személyforgalom előtt az egérút, amely Martinkertvárost és Szirmát köti össze a belvárossal.

Fotó: Kozma István

Szombattól az autósok, vasárnaptól pedig a helyi buszok is a Csokonai utcai elkerülő úton közlekedhetnek.

A tehergépkocsi-forgalom számára viszont tilos az átjárás – hangsúlyozta Csöbör Katalin országgyűlési képviselő a helyszínen, szombaton tartott sajtótájékoztatón.

Azért dolgozták ki az új út tervét a Csokonai utca meghosszabbításaként, hogy ne kelljen a közlekedőknek a cementgyár felé kerülniük.

Nagy szükség volt rá

Az építés alig pár hónapja kezdődött, most pedig már át is adhatták a forgalomnak.

Az út megvalósulásához a forrást az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) biztosította, a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, Mosóczi László döntése nyomán.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) volt a kivitelező.

Amikor világossá vált, hogy az Y-híd építése miatt sem a Vörösmarty utca irányába, sem pedig a Tiszai pályaudvar felé nem lehet majd közlekedni Martinkertvárosból és Szirmáról, akkor jött az alternatív út gondolata – hangsúlyozta Csöbör Katalin.

Az érintett emberek is kéréssel fordultak az ország­gyűlési képviselőhöz, megoldást várva a problémára. Ehhez a megfelelő szakemberekkel kellett tárgyalásokat kezdeni.

A NIF Zrt. és a HE-DO Kft. képviselőjével egyaránt bejárták a területet és feltérképezték a kivitelezés lehetséges módjait, annak lehetőségét. „A célunk volt megtalálni, hogyan lehetne a legrövidebb úton bejutni a belvárosba” – ismertetett meg a részletekkel az ország­gyűlési képviselő. Hiszen addig csak az az egy módja létezett a miskolci belvárosba jutásnak, hogy majd el kell autózni Szirma végéig.

Az tűnt a legegyszerűbbnek, hogy a Martinkertvárosban lévő Csokonai Vitéz Mihály utcát meghosszabbítják egészen a Fonoda utca végéig. Az egy kilométeres útszakasz kialakítása nagy költséget jelentett volna az önkormányzat számára, ezért forrást kellett biztosítani hozzá. Mind a kormányhivatal, mind pedig a helyhatóság partner volt az ügyben, de az anyagi forrást végül az ITM biztosította.

A sajtótájékoztató időpontjában, szombaton délután már élénk forgalom volt a frissen átadott úton.

(A borítóképen: Lerövidíti a távolságot az egérútnak nevezett, szombat óta használható szakasz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában