bűnmegelőzés

2021.05.02. 08:00

A testkamera sikerrel véd az erőszak ellen

Közel ezer darab eszköz beszerzését tervezi a vasúttársaság.

20210224 Győr Mennyi támadás éri a megyei kalauzokat, Körkép a MÁV-val és a GYSEV-vel. Testkamera illusztráció Fotó: KAPOTT KÉP Kisalföld

Forrás: MW

A tapasztalatok szerint a jegyvizsgálók elleni támadások megelőzésében nagyon hatékony eszköz a testkamera alkalmazása. A készülékek használatának bevezetése óta kevesebb jegyvizsgálót ért agresszió. Idén az első negyedévben 1556 jegyvizsgáló összesen 3882 alkalommal vett fel kamerát szolgálata során, és mindössze egy esetben kellett bántalmazás miatt a rendőrség megkeresésére átadni a felvételt. Ezt azt követően tette közzé a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága, hogy Nyíregyházán, a sóstóhegyi vasútállomáson ismét a társaság munkatársaira támadtak szolgálatteljesítés közben.

Nem ez az egyetlen eszközük

A MÁV-Start összesen 169 testkamerát telepített eddig. A Balassagyarmatról, a budapesti Nyugati pályaudvarról, Ceglédről, Celldömölkről, Debrecenből, Dombóvárról, Esztergomból, Kecskemétről, Miskolcról, Szobról, Szolnokról és Vácról induló vonatokon sikerrel alkalmazzák a készülékeket. A budapesti Keleti pályaudvar, Füzesabony, Komárom, Sátoraljaújhely, Szeged, Tapolca és Záhony jegyvizsgálói várhatóan májustól használhatják az eszközöket – közölte a MÁV.

Megjegyezték: a testkamerák alkalmazása nem az egyetlen lehetőség a megelőzésre, hanem egy intézkedéssorozat része. A hasonló esetek megelőzése érdekében tavaly csaknem 140 ezer órában kísérték a vonatokat biztonsági személyzettel a vasútőrök, továbbá ezenfelül közel 5 ezer órában együttműködési megállapodás alapján polgárőrök is.

A vasúttársaság közfeladatot ellátó munkavállalói szolgálati mobiltelefonjukon minden olyan esetben rendőri segítséget kérhetnek, amikor úgy érzik, a nem együttműködő utasok miatt ők vagy a vonaton tartózkodók veszélyben lehetnek.

(A borítóképen: Sátoraljaújhely jegyvizsgálói is kapnak majd testkamerát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában