pályázatok

2021.04.23. 16:00

Tovább fejlődik Bekecs

A településnek a Magyar Falu Program keretében a tavalyi év folyamán számos pályázatot sikerült megnyernie.

Novák Krisztina

Forrás: PH

Ennek egy részét már megvalósították, míg a másik részének megvalósítása jelenleg is folyamatban van.

„Elsőként sikerült beszereznünk egy új kis traktort, és a falu szolgálatába állítottuk. Ez egy kommunális kisgép, és nagy szükség volt rá, mert egy több mint tízéves eszközünket váltotta fel. Ezenkívül orvosi eszközök beszerzésére is nyertünk egy összeget, amelyekkel a háziorvos és a gyermekorvos munkáját sikerült megkönnyítenünk” – tájékoztatott dr. Bodnár László, Bekecs polgármes­tere.

Beadtak egy olyan pályázatot is, amely elhagyatott ingatlanok újrahasznosítását célozta meg. Az ennek keretén belül elnyert majd’ ötmillió forintból sikerült két régóta gazdátlanul álló ingatlant megvásárolni.

A polgármester kiemelte, hogy ezek közül az egyik esetében már nem is kifejezetten ingatlanról van szó, hiszen már csak az egykori falak törmelékei maradtak meg. Ennek az lesz a sorsa, hogy az önkormányzat a törmeléket elszállítja, a területet pedig kitakarítja. A későbbiekben részben beültetik, részben pedig még keresik a célt, amellyel az újrahasznosítását valósíthatják meg.

„A másik egy régi parasztház, amely már évek óta lakatlanul áll és azt tervezzük, hogy a közmunkaprogramunk központját itt alakítjuk ki. Jelenleg ugyanis van a településen három kis központja a közmunkaprogramnak, ahol a felszereléseink, a munkatársak melegedői és szociális helyiségei vannak. Így viszont lehetőség nyílik a három központ összevonására és a maradék közmunkásaink egyesítésére. Az épületen belül, a közmunkaprogram keretében kialakított helyiségekben megfelelő munkakörülmények között tudnak majd felkészülni a feladataikra, illetve kulturált körülmények között pihenni. Az épülethez pedig szeretnénk még garázsokat és műhelyeket is építeni a későbbiekben. A mások három központot felszámoljuk és raktárként vagy más funkcióval állítjuk majd a közösség szolgálatába.”

Ezenkívül, szintén az egyik pályázatnak köszönhetően, sikerült egy vadonatúj játszóteret építeni az óvoda számára. A tavalyi év folyamán – egy 2019-es Magyar Falu Program pályázatnak köszönhetően – már sikerült az óvodát belülről teljesen felújítani és ütéscsillapító felületet alakítottak ki a most megépített, új játszótér számára. Továbbá sikerült végre a Birkés utcát, harminc év után, leaszfaltozni. Emellett sikeresen halad a kultúrház teljes belső és külső felújítása is, amely szintén a Magyar Falu Programnak köszönhető.

Folyamatban van a Településfejlesztési Operatív Program keretében egy ipari terület kialakítása, amely a 37-es út mentén, a Béke utcával lesz párhuzamos, és a vállalkozások betelepülését kívánja elősegíteni a községbe, hogy minél több munkahelyet tudjanak helyben létrehozni.

„Szeretnénk még pályázni további utcák aszfaltozására, illetve bármilyen turisztikai jellegű megoldásra, fejlesztésre. Idén is nagy várakozással tekintünk a Magyar Falu Programok elébe, mert szeretnénk egy urnafal-kiegészítést létrehozni a temetőben, felújítani a hivatalt és további utcák aszfaltozására támogatást nyerni.”

Megtudtuk, hogy a fokozatos nyitásnak köszönhetően kisebb közösségi rendezvényekre valószínűleg már májusban is sor kerül. Továbbá, ha a koronavírus-járvány közepette a feltételek adottak lesznek, akkor a település legnagyobb rendezvényét, a Bekecsi Őszi Vigasságot is megtartják szeptember első hétvégéjén, az összes járvány­ügyi előírás betartásával.

„Természetesen a legfontosabb az egészség, de nagyon nagy szükség van a közösség­építő rendezvényekre is ebben a szomorú időszakban” – mondta zárszóként dr. Bodnár László.

(A borítóképen: A felújítás után a közmunkaprogram jövőbeli központja lesz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában