ingatlan

2021.04.27. 07:00

Reneszánszukat élik a Kádár-kocka-házak

A szocialista rendszer egyik öröksége, a kockaház a második legkeresettebb ingatlantípus ma Magyarországon.

Szaniszló Bálint

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Becslések szerint 800 ezer kockaház van ma hazánkban, és lényegében minden negyedik magyar állampolgár ilyenben él. Legtöbben beleszülettek, beházasodtak vagy még a szüleikkel költöztek ide. Akik pedig vásárolták, jellemzően a ház kedvező elhelyezkedése és ára miatt vették meg.

Egy friss országos, reprezentatív felmérés szerint a Kádár-kockák a népszerűségi lista elején vannak. Az emberek harmada szívesen választaná ingatlanvásárlás esetén.

A kockaházban lakók több mint 90 százaléka már végzett valamilyen felújítást, és háromnegyedük a jövőben is tervezi a korszerűsítést.

Örökölték a házukat

A miskolci Kovács család is Kádár-kockában él, bár most hallották először ezt az elnevezést. Örökségként jutottak hozzá az ingatlanhoz, a feleség lényegében beleszületett, szülei építették valamikor a múlt század hetvenes éveiben. Amikor családot alapítottak, először albérletbe költöztek, ám amikor megszületett a második gyermekük is, nagyobb lakást és lehetőleg családi házat szerettek volna. Pénzük azonban nem volt rá, és akkor még kölcsönt sem tudtak felvenni.

Családi tragédia után nyílt meg a lehetőség, hogy a szülői házba költöznek. Így is tettek, és közben megtakarított pénzükből fokozatosan fel is újították az épületet, sőt toldottak is hozzá, így ma már nem is nevezhető kockaháznak.

A második helyen

A BMI Bramac már említett felmérése szerint sokan ismerik és azonosítják a kockaházakat „a vidéki házzal”, és sokan szívesen is költöznének ilyen otthonba. Csak a modern, földszintes házak keresettebbek a vásárlók körében. Sőt, a felnőtt lakosság 33 százaléka biztosan venne kockaházat, és további 43 százalékuk pedig lehetségesnek tartja ezt.

A dobogó harmadik fokán foglalnak helyet a tetőtér-beépítéses családi házak.

Jóna Péter, az Immo1 Cégcsoport ingatlanpiaci szakértője szerint a Kádár-kockákat sokan remek felújítási alapanyagnak tartják, mert strapabíró, jól alakítható, időt­álló. A fiatalok pedig azért figyeltek fel a kockaházakra, mert építkezési arányaik miatt a most trendi minimál stílushoz rendkívül jól passzolnak, jól átalakítható a lakóterük.

Miskolcon is kedvelik

Kovács Ildikó miskolci ingatlanértékesítő is arról számolt be, hogy itt is sokan keresik a kockaházakat, és inkább az egyszintes népszerű az emeletessel szemben. Miskolcon alapvetően 20 milliós nagyságrendű az áruk, vagy drágább, vidéken már 15 millió forintért is hozzá lehet jutni egy ilyen házhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában