kultúra

2021.04.16. 14:30

Programokkal készülnek a nyárra Sárospatakon

A Művelődés Háza és Könyvtára hamarosan visszaköltözhet a felújított Makovecz-épületbe.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

A koronavírus-járvány számos terület mellett a kulturális szférát is komolyan érintette. Sárospatakon A Művelődés Háza és Könyvtára dolgozóinak ettől függetlenül sok dolguk volt, hiszen erre az időszakra esett az intézményüknek helyet adó Makovecz-épület felújítása.

Csatlósné Komáromi Katalin igazgató arról beszélt, hogy már készülnek a visszaköltözésre a megújult épületbe, és bár keveset tudni még a járvány lecsengéséről, ennek ellenére folyik a programok szervezése. Kiemelte: a kulturális ágazat azon részét is érzékenyen érintette a vírushelyzet, amelyben intézményük munkatársai tevékenykednek, hiszen a művelődési házak vannak talán a legközvetlenebb kapcsolatban a lakossággal. A közönség számára tervezett programok pedig mind elmaradtak a pandémia lassítása érdekében meghozott korlátozó intézkedések miatt – magyarázta.

Sok a feladat

Az építkezéssel, felújítással kapcsolatos teendők viszont rendkívül sok feladatot adtak számukra, az igazgató több munkatársával együtt folyamatos egyeztetéseken vett részt. Megpróbálták kihasználni az online teret is arra, hogy továbbra is kapcsolatot tartsanak fenn azzal a közösséggel, amely számára normál időszakban a programokat szervezik. Megemlítette a magyar kultúra napjára elkészült anyagukat, valamint a különböző játékokat, akciókat és a könyvtári felületen a különböző évfordulókhoz kapcsolódó, folyamatosan közzétett információkat. Hozzátette: kezdeményezéseik jó fogadtatásra találtak, sok pozitív visszajelzést kaptak. Megemlítette azt is: az íróasztalfiókjaik elkészült, de a körülmények miatt elodázott pályázatokkal, események forgatókönyveivel vannak tele.

Csatlósné Komáromi Katalin azt is elmondta, hogy a javuló járványügyi mutatók ellenére is nehezen tudják tervezni az előttünk álló időszakot. Emellett a Makovecz-épület lassan befejeződő felújítása is sok bizonytalanságot hordoz még magában, hiszen egyelőre nem tudni, hogy a régi helyén, vagyis az épület előtti Makovecz téren tudják-e megrendezni például a Sárospataki Borfesztivált, amely tavaly a járvány miatt elmaradt.

A költözés sem lesz egyszerű feladat, a megújult épületrészben megváltozott adottságait, az új technikákat is meg kell majd szokniuk munkatársaiknak ahhoz, hogy a közönséget a korábban megszokott színvonalon tudják majd kiszolgálni – fűzte hozzá. Úgy véli, a járvány lecsengésével a korlátozások feloldása is lépcsőzetesen történik majd, ami eleinte vélhetően behatárolja a közönség létszámát is. Ahogy az erről szóló rendelkezések megjelennek, ezeket tekintik irányadónak a munkájukban – közölte. Kiemelte, ha addigra a Makovecz-épületet nem is tudják birtokba venni, a jelenlegi központnak számító Újbástya Rendezvénycentrum, valamint a többi rendelkezésre álló helyszín nyújtotta lehetőségeket kihasználva elkezdik a rendezvények szervezését. Az igazgató hozzáfűzte: az elején a már megszokott programjaikat szeretnék újraindítani.

Jelenlegi információik szerint a május végi gyermeknap lehet az első olyan rendezvény, amely szélesebb közösség számára is megrendezhető, ezt – a hagyományokhoz hűen – a könyvtár munkatársai bonyolítják le. Bíznak benne, hogy ezúttal már meg lehet tartani a borfesztivált és a nyár nagy kihívása lesz a jubileumi, 30. Zempléni Fesztivál megszervezése és lebonyolítása is. A továbbiakról szólva az intézményvezető kifejtette: reményeik szerint már egy teljes őszi évadot hirdethetnek majd a megújult épületben. A megszokott programokon túl pedig olyan új elemeket is szeretnének majd a közönség elé tárni, amelyek egy-egy intézményegységhez kötődnek – mondta Csatlósné Komáromi Katalin.

Az építési munkák befejeződtek

A Művelődés Háza és Könyvtára épületét a sárospataki Épszer Zrt. újította fel. Kocsi László a cég elnök-igazgatója elmondta, az építési munkálatokat befejezték, csupán néhány utómunka van még hátra. Hozzátette: a Makovecz-épület a másfél milliárd forintot meghaladó összegével cégük eddigi történetének legnagyobb beruházása és egy nagy kihívást is jelentett számukra az ikonikus művelődési ház olykor bonyolult műszaki megoldásainak megújítása. Összesen több mint hétezer négyzetméternyi alapterületen végeztek építési munkákat. Csak a tető felújítása több mint egy éven át tartott, ám azzal párhuzamosan igyekeztek a belső munkálatokkal is haladni – tette hozzá a cégvezető.

A siker érdekében hetente egyeztettek a megrendelő önkormányzattal, a művelődési ház vezetőivel, valamint a tervezővel, a Makovecz-tanítvány Sáros László ­György Ybl-díjas építésszel. Kérdésünkre elmondta azt is, a megrendelők kívánsága az volt, hogy úgy újuljon meg és váljon 21. századi elvárásoknak megfelelővé az 1980-as évek elején átadott, ikonikus épület, hogy maradjon meg a régi kisugárzása. Ehhez alkalmazkodva kellett megoldaniuk az alapanyag-beszerzést is – közölte Kocsi László.

A beruházás előrehaladtával – főleg funkcionális kérdésekben – helyenként módosultak az eredeti tervek, de a kivitelező cég igazgatója szerint minden vitás kérdésben sikerült megegyezni, valamint a közben kért változtatásoknak megfelelően befejezni a kivitelezést. Hozzáfűzte: a koronavírus-járvány jelentősen megnehezítette az anyagbeszerzést és magát a kivitelezést is, de a végeredmény azt mutatja, hogy mégis egy szépen megújult, patinás épület fogadja hamarosan a látogatókat. Az építési munkák befejeztével a bútorzat, a székek, fény- és hangtechnika beépítése, valamint a mozi kialakítása van még hátra, amelyet más vállalkozók végeznek el. A beruházás összértéke egyébként meghaladja a kétmilliárd forintot, amelyet pályázaton nyert el a sárospataki önkormányzat.

(A borítóképen: A Művelődés Háza és Könyvtára visszaköltözik a megújult épületbe)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában