jégeső

2021.04.22. 15:01

Jégeső kíséretében érkezett Miskolcra a vihar

Zivatarlánc alakult ki csütörtök délután térségünkben. Volt ahol borsó, míg máshol meggy nagyságú jégdarabok potyogtak az égből.

Fotó: Bujdos Tibor

Többször is lecsapott a vihar megyénkre csütörtök délután. Eső, jégeső, viharos szél előzte meg a közeledő hidegfrontot. Kovács Attilától, az Országos Meteorológiai Szolgálat miskolci központjának meteorológusától megtudtuk egy zivatarlánc alakult ki térségünkben. Volt, ahol 8 milliméter eső hullott le pár perc alatt, például Diósgyőrben, de Edelényben 14, sőt a bükki hegységekben, Bükkszentkereszten és Répáshután még ennél is több.

A szél Tarcal közelében erősödött viharossá. Miskolcon apró szemű jég hullott, ami kárt nem okozott, de Taktaharkány közelében például borsónyi nagyságú jégdarabok hullottak az égből a közösségi oldalra feltett fotók szerint. Ennek részben az az oka, hogy a magasabb légrétegekben még hideg van, és nem tud elolvadni a jég, amíg a földre ér. A következő napok szárazak és hűvösebbek lesznek, és visszatérnek a hajnali fagyok is. Egy-egy jelentéktelen zápor azonban a hétvégén is előfordulhat.

Fotós kollégáink megörökítették a sötétbe borult eget és a zivatart.

Fotó: Bujdos Tibor

A zivatart villámlások, dörgések kísérték, pillanatok alatt hűlt le az időjárás és kezdett el esni a jég.

Fotó: Kozma István

Orvosmeteorológia

A hazánk fölött áthaladó hidegfront délkelet felé távolodik el a Kárpát-medencétől, mögötte több fokkal hűvösebb levegő áramlik térségünk fölé, és a szél is mérséklődik. Ezek a hatások a vegetatív idegrendszerünket paraszimpatikus irányba tolják el, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le.

(Forrás: OMSZ)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában