fejlesztések

2021.04.27. 19:30

Megszépül a bodrogközi település központja

Fejlesztések és önkormányzati gazdálkodás Karcsán.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

A karcsai önkormányzat egyszerre igyekszik figyelmi a település fejlesztésére, valamint a helyi gazdasági alapok erősítésére. Ezt több, egymás mellett futó program is igazolja.

Milinki László polgármester először a település központját érintő beruházásokról beszélt lapunknak. Mint elmondta, nagyon fontos az, hogy a fejlesztések egyszerre szolgálják a bodrogközi falu lakóinak komfortérzetét, a helyi gazdálkodást és az idegenforgalmat is. A faluközpont megújulása a piac rendbetételével kezdődött, amit tavaly adtak át a helyi ABC parkolójában. A murvás, eső után vízben álló közterület helyén létrehozott térkövezett, fedett piactér sokat javított az utcaképen – hangsúlyozta a polgármester

Parkot alakítanak ki

Az utóbbi időszakban a szintén a faluközpontban álló egészségügyi központ újult meg teljesen – tette hozzá Milinki László. A piachoz hasonlóan erre is pályázat segítségével sikerült támogatást nyerniük. Az épület immár 21. századi elvárásoknak megfelelő körülményeket biztosít a benne zajló egészségügyi szolgáltatásoknak: a háziorvosi rendelőnek, a fogorvosi ellátásnak, valamint a védőnői szolgálatnak.

Bajuszné Szabadka Márta védőnő tudósítónknak megerősítette: az egészségügyi központ felújítása eredményeként immár kiváló munkakörülmények között dolgozhatnak. Hozzátette: a korábbinál tágasabb, világosabb épületrészbe költöztek, így a gondozottakat is megfelelő körülmények között tudják fogadni, legyen az várandós kismama, csecsemő vagy kisded. Kiemelte: a járvány előtti időszakban a szerdai napokra meghirdetett tanácsadáson 25–30 fős forgalmuk volt, most pedig – a járványügyi korlátozások idején – ez 10–12 főre csökkent, mivel félóránként fogadhatják a gondozottakat.

Ugyancsak a karcsai faluközpontban található egy elöregedett, elvadult fás-ligetes terület, ahol megkezdték a fák kitermelését. Milinki László ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ezen a területen egy szép parkot szeretnének kialakítani.

Bár erre pályázati támogatást nem nyertek, egy igényes, elképzelésük szerint turisztikai szempontból is vonzó közterületet hoznának létre, amelynek fő attrakciójaként egy fényjáték elemeit is elhelyezik majd. Ez a munka akár évekig is eltarthat, mert a több millió forintos költséget az önkormányzatnak elő kell teremtenie. Azonban ezzel teljessé válik a karcsai faluközpont megújítása – közölte a polgármester.

A karcsai önkormányzat már régóta működtet egy varrodát, amely egyrészt több tucat embernek ad munkát, másrészt pedig évek óta jelentős bevételeket hoz a településnek. Most ott is változások történtek.

Közmunkából a versenyszférába

A varrodát eredetileg két célból hozta létre az önkormányzat: egyrészt munkahelyteremtés okán, másrészt pedig a megrendelések révén az önkormányzatnak is bevételt produkált a gazdálkodási egység. Milinki László elmondta: az egyik szalagot – mintegy húsz embert – átvett a Büntetés-végrehajtás egyik cége, akik immár piaci alapon, eddigi bérükhöz képest jóval nagyobb jövedelemért dolgozhatnak. Ezzel együtt marad egy körülbelül 15-18 dolgozóból álló szalag, amely továbbra is az önkormányzat által szervezett megrendeléseket teljesíti – fűzte hozzá a polgármester. Elmondása szerint megrendelésük most is van elég, továbbra is tudják biztosítani a munkát az embereknek. Kiemelte: a jövőben akár motivációs tényező is lehet az, hogy ha valaki jól dolgozik, tovább léphet a piaci alapú és jobban fizető munkahelyek valamelyikére.

A mezőgazdasági tevékenység, vagyis a fóliás növénytermesztés, a gyógynövénytermesztés, valamint a galamb-, emu- és strucctenyésztés ugyancsak több embernek ad munkát, és a pandémia eseménytelen időszaka után újra jövedelmező is ez a fajta gazdálkodás – jelentette ki lapunknak a polgármester. Az első szállítmányok már útra keltek.

Egy belügyminisztériumi pályázatnak köszönhetően 500 galambot vásárolt az önkormányzat, amelyek később magyar vágóhídon keresztül Olaszországba kerülnek majd. A struccaikat pedig Csehországba és Franciaországba szállították.

Egészséges zöldség a konyhára

A növénytermesztési célra felépített, összesen kétezer négyzetméter alapterületű fóliasátrak alatt primőr zöldségek teremnek, a saláta, a retek és az újhagyma már ehető. Ezek egy részét a helyi közkonyhán használja fel az önkormányzat, a fennmaradó mennyiséget pedig értékesítik. Milinki László kiemelte: az iskolásokat, óvodásokat ellátó, valamint a szociális étkezést kiszolgáló konyhán így mindig egészséges, vegyszermentes, friss alapanyagból dolgozhatnak a szakácsok. Emellett itt nevelkednek azok a virágpalánták is, amelyek később a település közterületeit díszítik majd.

A karcsai önkormányzat tavaly a gyógynövénytermesztésbe is belekezdett, körömvirág-szállítmányuk németországi piacra került.

(A borítóképen: A megújult egészségügyi központ Karcsán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában