pihenőkártya

2021.04.19. 16:00

Még további könnyítések

A különálló alszámlákon lévő összegek év végéig más célra is felhasználhatók.

MKB Szépkártya, szálloda, hotel illusztráció. foto: Vémi Zoltán

Forrás: MW

A járványügyi védelmi intézkedések második fokozatának bevezetésével szinte egy időben ismét változnak a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) használatára vonatkozó előírások.

Szabad mozgás

A Magyar Közlönyben megjelent, hogy a béren kívüli juttatásként utalt összegeket 2021. december 31-ig nemcsak az eredeti alszámlánál meghatározott tevékenységi körhöz tartozó szolgáltatás megfizetésére lehet felhasználni, hanem egy másik alszámlánál meghatározott szolgáltatás ellenértékének a megfizetésére is (kivéve a szolgáltatás közvetítését). A pandémiás időszakban a számlákon ragadt összegek elköltését nagyban megkönnyítő kormányrendelet az április 15-i hirdetését követő tizedik napon lép életbe.

A szállás, vendéglátás és a szabadidő alszámlák közötti pénzmozgás lehetőségének megteremtése alkalmat kínál arra, hogy a szigorúan meghatározott felhasználási feltételeket átmenetileg figyelmen kívül hagyhassák mind a számlatulajdonosok, mind a szolgáltatók. Ennek értelmében április utolsó hetétől az, akinek túl sok pénz maradt például a szállás alszámláján, szabadon elköltheti az összeget vendéglátásra vagy szabadidős szolgáltatások vásárlására is.

Milliárdokról van szó

A SZÉP-kártya-szabályok felfüggesztése vélhetően nem kevés pénz felhasználását teszi lehetővé az év végéig. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ugyanis a második vészhelyzet kihirdetéséig, 2020 októberéig a cafeteriakeretből történt költések a belföldi szálláshelyeken jelentősen meghaladták az előző évi értékeket. Míg 2018-ban 10 hónap alatt összesen 18 milliárd forintot fordítottak belőle szálláshelyfoglalásra, addig 2019-ben már 26,1 milliárdot, 2020-ban pedig közel 28 milliárd forintot. Annak ellenére tudott rengeteg kártyabirtokos belföldi nyaralásra költeni, hogy a járvány miatt kihirdetett pandémiás rendelkezések igencsak megrövidítették a tavalyi turisztikai szezont.

Az idei nyárról viszont továbbra is csak találgatni lehet. A lapunk által megkérdezett juttatási szakértő is azt tanácsolta: a szállásfoglalással érdemesebb mindaddig várni, amíg engedélyt kapnak a szálláshelyek a nyitásra. A veszélyhelyzet lejártát követően ugyanis lesz még két hónap a döntésre és a szabadságigények egyeztetésére a munkahelyen.

Vészhelyzet után

A kártyákra utalt pénzek felhasználásáról a döntést azonban nem lehet sokáig halogatni. A veszélyhelyzetre tekintettel ugyan az e hónap elejétől érvényes rendelkezés kimondja, hogy a pénzintézetek az alszámlákon két éven túl halmozódó összegekből nem vonhatnak le 3 százalékos kezelési költséget, de ez a szabály is csak átmeneti. A vészhelyzet megszüntetését követő 60 nap után a bankok ismét érvényesíthetik költségeikre vonatkozó követeléseiket, ami havonta több ezer forinttal is apaszthatja a számlákról elkölthető összegeket.

(A borítóképen: Év végéig szabadon használható a szolgáltatások kifizetésére)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában