Közlekedés

2021.04.10. 07:00

Itt lesznek terelések az M30-as építése miatt

Az M30-as össze- és rákötései miatt több helyen is terelni kell majd a forgalmat idén.

Horváth Imre

20200921 Encs fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Közlekedési helyzetkép az épülő M30-as sztráda encsi lehajtójánál.

Fotó: ÉM

Gőz­erővel halad az M30-as autópálya Miskolc-Tornyosnémeti szakaszának építése, amely jól látható az arra közlekedők számára is. Igazán testközelből a miskolci, 306-os elkerülőnél találkozhatnak az autósok a beruházással, hiszen néhány hete már elindult az elkerülő azon szakaszának szélesítése, amely része lesz az autópályának, így a közlekedőket a frissen elkészült sztrádára terelték egy két kilométeres részen.

Így állnak most

Érdeklődtünk a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt.-nél (NIF), hogy halad a munka, és milyen készültségi fokban van jelenleg. Mint megtudtuk, az úgynevezett „A”, vagyis a Miskolc-Szikszó közötti szakaszon a munkák készültsége 71 százalékos. A szakaszon a nagy tömegű földmunka befejeződött. 2021 tavaszától folytatódnak a rézsűrendezések, aszfaltrétegek építése, a vízépítési munkák, az üzemi hírközlő kábel alépítményei és a műtárgyak építse. A tengelysúlymérő állomás és a vadvédő kerítés építése is folyamatban van, valamint megkezdődött a szalagkorlát építése is.

Az M30 ,,A” szakasz tekintetében forgalomkorlátozás is várható. A 306. úton ideiglenes korlátozás (lámpás) a csomóponti ágak korrekciós szakaszainak építésére, várhatóan 2021. április 15-től 2021. július 15-ig. A miskolci irány 306. úti csomópontra terelése miatt, hogy a jelenlegi forgalomátvezetés helyén kialakítható legyen a terv szerinti állapot, várhatóan 2021. június 15-től történik majd meg. Ezzel egy időben a felsőzsolcai irány forgalmának visszahelyezése az épülő M30 bal pályájára (korábbi 306. út). A 306-os út átépítése az M30 projekt része. Az átépítés jelenleg ideiglenes terelőútként üzemel. A 306-os út „trombita” csomóponttal kerül rákötésre az M30-ra.

Az autópálya „B”, Szikszó-Encs közötti szakaszán a munkák készültsége 70 százalékos. 2021 tavaszától folyamatosan folytatódnak a rézsűrendezések, aszfaltrétegek építése, a vízépítési munkák, az üzemi hírközlő kábel alépítményei és a műtárgyak építse. Megkezdődött a vadvédő kerítés és a szalagkorlát építése is. Az Encsi Autópálya Mérnökség irodaépületének szigetelési és gépészeti munkálatai, illetve a rendőrség épületének szigetelési, villanyszerelési és gépészeti munkálatai is folyamatban vannak.

Az autópálya harmadik, „C”, Encs-Tornyosnémeti közötti szakaszán a munkák készültsége 63 százalékos. A szakaszon a töltésépítés, pályaszerkezet-építés, csapadékvíz-elvezető létesítmények építése, illetve szalagkorlát-építés zajlik. A 20 híd építése előrehaladott állapotban van. Több hídon már a pályalemez-szigetelés és a védőaszfalt is elkészült. Az autópálya pályaszerkezetének építése 2020 májusában elkezdődött, és június elejétől az aszfaltrétegek bedolgozása is elindult. A közműkiváltások és védelembe helyezések, valamint a vasút alatti kerethidak elkészültek.

A tervezett nyomvonal több helyen keresztezi a 3. sz. főutat, illetve több helyen a végleges nyomvonal a jelenlegi főúti nyomvonal felhasználásával, a főút átépítésével valósul meg. Emiatt több ütemben, több települést érintően a főúti forgalom a települések belterületi szakaszára lesz terelve. I. ütemben Novajidrány településre került beterelésre a forgalom 2019. július 31-én, várhatóan 2021. május 31-ig.

2021. június, július hónapban a 3030 j. önkormányzati út Novajidrány átkelési szakaszáról (jelenleg a 3. sz. főút teljes forgalma a település átkelési szakaszát terheli) forgalomátterelésre kerül az épülő autópálya-szakasz bal pályájára a 3. sz. főút korrekciójának építése miatt.

2021. augusztus hónaptól a forgalomba helyezés időpontjáig a 3. sz. főút teljes forgalma az érintett települések (Novajidrány, Garadna, Hidasnémeti, Tornyosnémeti) átkelési szakaszára beterelésre kerül a teljes autópálya-szakasz végleges készültségi szintjének elkészítése érdekében.

(A borítóképen: Jól halad az építkezés (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában