Tanulmány

2021.04.17. 09:00

Az alsósok jóformán semmit nem tanultak a digitális oktatással

Akkor derül ki, milyen hatékony volt a digitális oktatás, amikor a diákok visszamennek az iskolába.

Hegyi Erika

20210310 Zalaegerszeg Digitális oktatás a koronavírus járvány harmadik hullámában, Bátai Panna és Lili apukájukkal Bátai Péter tanulnak online. Fotó: Pezzetta Umberto pu Zalai Hírlap

Fotó: MW

„Súlyos tanulási hiányosságokhoz vezettek tavaly a koronavírus-járvány miatti iskolabezárások, az alsó tagozatos diákok jóformán semmilyen haladást nem értek el az otthoni tanulással. Az alacsony műveltségű családokban különösen markáns a tanulási veszteség”, állapította meg nemrég egy amerikai – Hollandiában készült – tanulmány.

Nehezebb számonkérni

A digitális oktatás eredményességéről kérdeztük Molnár Zoltánt, a Pedagógusok Szakszervezete Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökét, aki maga is gyakorló tanár. Történelmet tanít egy kazincbarcikai középiskolában.

Elöljáróban jelezte, nehéz egyértelmű véleményt mondani a digitális oktatás hatékonyságáról, hiszen ahány tanár és ahány diák, annyiféle eredményre jutnánk.

– Az biztos, hogy a saját tapasztalataim szerint sokkal nehezebb digitális formában átadni a tudást, mint jelenléti oktatásban. De nemcsak átadni, hanem számonkérni is, így nem könnyű megítélni, hogy a diákokban mi maradt meg tudásként az átadni szándékozott ismeretanyagból. Ráadásul tantárgyanként is meglehetősen eltérő a helyzet. Vannak olyan tárgyak, amelyek szövegszerűek, mint a történelem. Ezen a téren előnyben vannak azok a tanulók, akik jól olvasnak, és az olvasott szöveget értelmezni is tudják. Akiben azonban ez a képesség még nem alakult ki, vagy nem is fog, az reménytelen helyzetben van, hiszen ha megkérdezem tőle, hogy mit olvasott, akkor nem tudja elmondani. Gimnáziumban kevésbé fordul ez elő, de a szakképzésben gyakran találkozunk olyan diákokkal, akik funkcionális analfabéták. Ők a jelenléti oktatásban is nehezen állják meg a helyüket. A matematika tantárgy is okozhat problémát a tanulónak, hiszen ha nem érti az adott művelet összefüggésrendszerét, akkor arra egyedül nem biztos, hogy rájön – fogalmazott Molnár Zoltán.

Hozzátette, nem tudni, hogyan készült az említett felmérés, de a pedagógusok akkor kapnak majd képet erről, ha újraindul a tanítás, és megpróbálják átismételni és pótolni az online oktatás alatt vett tananyagot.

Érettségi eredmények

– Kíváncsian várom az érettségi és a szakmai vizsgák eredményét. Tavaly nem voltak rosszabbak az eredmények, mint tavalyelőtt, de a mostani végzős évfolyam sokkal nehezebb helyzetben van. Nekik 8 és fél hónap telik el digitális oktatással. A szakképzésben tanulók felkészülését az is nehezíti, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium megtiltotta a kiscsoportos konzultációkat is, ami segíthette volna az érettségire történő felkészülést. A gimnáziumokban azonban ez lehetséges. Reméljük, hogy hamarosan visszamehetünk az iskolába, másrészt félünk is tőle. A digitális oktatásba a pedagógusoknak is nagyon nagy energiákat kell fektetniük, hiszen ha megfelelően akarnak szemléltetni tanítás közben, rengeteg anyagot kell összegyűjteniük: filmrészleteket, térképeket, szemelvényeket, melyek segítségével jobban át tudják adni az ismereteket. A számonkérés pedig szintén nagyon nehéz, hiszen otthon megírni egy dolgozatot, ahol segítséget vehet igénybe a diák, nem ugyanaz, mint az iskolában – tette hozzá.

Hátrányos helyzetben

Még nehezebb helyzetben vannak a hátrányos helyzetű települések iskoláinak hátrányos helyzetű gyerekei. Egy kollégája épp a napokban jelezte, a családok legfeljebb egy telefonnal rendelkeznek, de internet már nem biztos, hogy van. De hiányzik a tudás is, amivel be tudnának lépni arra a platformra, ami az online tanuláshoz szükséges. A tanárok feladatlapokat küldenek a családoknak.

(A borítóképen: Az otthoni tanulás senkinek sem egyszerű)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában