Gyász

2021.04.22. 12:00

A város díszpolgárát gyászolja Mezőkövesd

Elhunyt Hajdu Ráfis János, Mezőkövesd díszpolgára, tudatta a város honlapján dr. Fekete Zoltán polgármester.

A múzeumalapítót az önkormányzat saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Hajdu Ráfis János 1930. október 29-én született Mezőkövesden, gazdálkodó családban. Budapesten motorszerelő lett, később Miskolcon, majd 1968-ban Mezőkövesden dolgozott a Gépjavító Állomáson. Itt vált szenvedélyévé a régi gépek szeretete, már az 1960-as években mentette a régi paraszti gazdaság eszközeit, s 1972-ben kezdett még intenzívebb gyűjtőmunkába, amelyből létrehozta a később róla elnevezett és több díjat is elnyert Mezőgazdasági Gépmúzeumot.

Az agrártörténeti gyűjtemény, műszaki emlékhely Szlovák Sándor Hajdu Ráfis Jánosról írt rövid életrajza szerint már 1979-ben megkapta a gyűjteményi címet. Emellett helytörténeti és műszaki kutatásokat is végzett, rendszeresen publikált, életrajzi írásokkal is jelentkezett. Elindította Mezőkövesd egyik nemzetközivé vált nagy rendezvényét, az Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozót.

Élete során több városi és országos elismerést kapott, így Mezőkövesd díszpolgára, Alkotói Nívódíjas, Herman Ottó Pro Museo díjas, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rákóczi-lánc és a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje birtokosa.

(A borítóképen: Képaláírás: Hajdu Ráfis János (1930–2021))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában