szabályok

2021.03.01. 11:30

Szigorodnak a fogyasztóvédelmi szabályok, mutatjuk, miben

Egyre jobban védik a fogyasztókat a júliustól ismét szigorodó gyártói és forgalmazói előírások.

20210218 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Fogyasztóvédelmi illusztráció.

Fotó: Bujdos Tibor

Júliustól tovább bővülnek a fogyasztóvédelmi jogosítványok: minden termékhez magyar nyelvű használati utasítást követelnek meg, a vásárlók biztonsága érdekében pedig akár a veszélyes árucikket forgalmazó honlap blokkolását is elrendelheti majd a hatóság.

Egyértelműen

A vásárlók jogait a fogyasztóvédelmi szabályok szigorításával igyekszik erősíteni a területet felügyelő Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Idén januárban életbe lépett a termék árához igazodó, a korábban megszokottnál hosszabb jótállással, egyértelmű javítási és cserehatáridőkre vonatkozó előírás. Júliustól pedig egyértelművé válnak a termékek használati utasítására érvényes, korábban többféleképpen is értelmezhető szabályok is.

A fogyasztók védelmét és a termékek biztonságos használatát szolgáló új kötelezettség szerint minden termék mellé magyar nyelvű használati útmutatót kell mellékelni. A dokumentumnak nem szükséges papíralapúnak lennie, a szükséges tájékoztatás elektronikus úton is megérkezhet a vásárlókhoz – jelentette be az ITM kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, Cseresnyés Péter.

A gyártó dolga

A gyártó eddig is köteles volt a termékhez meghatározott formában, módon és tartalommal használati és kezelési útmutatót mellékelni. Az előírás viszont nem minden esetben jelentette azt, hogy azt az adott ország nyelvére is lefordították. Ennek hiánya az értékesítési láncban utána következőkre, az importőrökre vagy a forgalmazókra hárult, így előfordult, hogy végül ez elmaradt, hiszen nem kevés pluszkiadásról van szó: fordításról, nyomdaköltségről.

A kérdést rendezi a termék piacfelügyeletéről szóló 2012. évi törvény módosítása. A július 16-tól érvényes rendelkezés szerint: „A gyártó a termékhez magyar nyelven köteles mellékelni a fogyasztók és más végfelhasználók számára a használati és kezelési útmutatót, valamint a biztonságot érintő figyelmeztetéseket. A használati és kezelési útmutatónak közérthetőnek és egyértelműnek kell lennie.”

Korlátozások

Tavaly több mint 2500 termékbiztonsági és egyéb laboratóriumi ellenőrzés nyomán közel 200-féle terméket vont ki a forgalomból a magyar fogyasztóvédelem. A vizsgálatokon 189 különböző termék – többek között gyermekjátékok, lámpatestek, hajszárítók – bizonyultak veszélyesnek, ezek közül 158-féle, a felhasználókra kimondottan súlyos kockázatot jelentő árucikket a vásárlóktól is vissza kellett vonni. A leggyakrabban előforduló hibák az áramütés, fulladás, égési sérülés vagy szemkárosodás veszélyével fenyegettek – közölte az ITM államtitkára.

A jövőben a piacfelügyeleti hatóság egy többlépcsős eljárásban blokkolhatja a veszélyes termékeket forgalmazók honlapját a jövőben. Súlyos kockázat esetén hatáskört kapnak a figyelmeztetés megjelenítésére az online felületen, ha ezzel nem érik el a kívánt eredményt, eltávolíthatják a tartalmat. Végül akár arról is határozatot hozhatnak, hogy korlátozzák a honlapra, applikációba való belépést – hívta fel a figyelmet.

A hatóság a technológiai fejlődést követve új termékkörökre terjeszti ki idén a biztonsági vizsgálatokat, így a rendszeresen ellenőrzött termékkörök listájára felvették az elektromos rollereket, az egyre szélesebb körben használt robotporszívókat és -fűnyírókat.

(A borítóképen: Júliustól minden termékhez magyar nyelvű használati utasítást követelnek meg)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában