koronavírus

2021.03.21. 18:00

Papíron regisztrálnak, ha nincsen e-mail

A hátrányos helyzetű településeken az önkormányzatnak is be kell segítenie.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Egy megyénkbeli háziorvos panaszolta a napokban, hogy a körzetéhez tartozó kisebb településekről nagyon kevesen regisztráltak. Tapasztalatai szerint a hátrányos helyzetű emberek nem kapnak elég felvilágosítást a járvány veszélyeivel kapcsolatban, és a regisztrációban is jobban kellene őket segíteni.

Kiss Péter, Ináncs polgármestere ezzel kapcsolatban kifejtette, minden település vezetője felelős azért, hogy az emberekhez eljussanak a járvánnyal kapcsolatos információk. Ha szükséges, el kell hozzájuk menni, és meggyőzni őket a védőoltás fontosságáról. Ináncson ennek érdekében a település vezetése szorosan együttműködött a Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjével.

A polgármesteri hivatal mindenkinek segített regisztrálni, akinek csak szüksége volt rá. Volt, akinek e-mailcímet hoztak létre, a nyugdíjasoknak pedig a papíralapú regisztrációs ívet segítettek kitölteni. Több olyan embert is papíron regisztráltak, akik még nem nyugdíjasok. Igaz, ez nem volt teljesen szabályos eljárás, de a kormányhivatallal egyeztetve ebben a formában is sikerült több embert regisztrálni.

– Ináncson 50 embernek segítettünk a regisztrálásban – fogalmazott a polgármester.

Hozzátette: a körzeti orvosuknak négy települése van. Akiket Miskolcra irányított az oltóközpontba, azokat a község buszával szállították a megyei központi kórház oltópontjára.

Legalább egy telefon

Tóth István, Szalaszend polgármestere azt mondta az Északnak, hogy az ő településükön nem okozott gondot a regisztráció. A hátrányos helyzetű családokban is van legalább egy okostelefon, azon, aki akart, regisztrálhatott, mivel az emberek rendelkeznek vagy mobilnettel vagy otthoni nettel.

Azonban ha valakinek gondot okoz a regisztráció, nyugodtan keresheti a polgármesteri hivatalt, ott segítenek neki, bár erre még nem volt példa, jelezte a polgármester. Az azonban jellemző a faluban, hogy a fiatalok beregisztrálták a szüleiket vagy a nagyszüleiket, hiszen a fiatalabb korosztály jobban ért a digitális eszközökhöz és ügyintézéshez. A nyugdíjasoknak pedig a papíralapú regisztráció volt adott.

– Szalaszenden nem panaszkodtak az emberek a regisztráció miatt. Fontos lenne, hogy nálunk is minél több ember minél hamarabb megkapja a vakcinát. Sajnos most is több mint egy tucat covidosunk van. Karanténba helyezték őket, de az a tapasztalat, hogy nem mindenki tartja be a szigorú szabályokat, ami a járvány gyors továbbterjedését eredményezheti – fogalmazott a település polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában