Kéked

2021.03.27. 12:00

Nehéz esztendő után újult erővel vágnak bele a munkába

A legfontosabb terveik között szerepel a község lakosságmegtartó erejének növelése.

Pap Gyula

Forrás: ÉM

A 2019. szeptember 13-as választásokat követően új polgármestere és képviselő-testülete van Kéked önkormányzatának. Elmondhatjuk, hogy mozgalmas 2020-as évünk volt a járvány ellenére – idézi fel Maczega Márton polgármester.

Segítik az embereket

– Az önkormányzat a koronavírus-helyzetben is megpróbál mindent megtenni a lakosság segítése érdekében. Biztosítjuk a falugondnoki szolgálat működését, a szociális étkeztetést. Jelenleg aktívan részt veszünk a lakosság oltópontra történő szállításában – emeli ki a település vezetője. – Az év végén rendkívüli települési támogatást nyújtottunk a szociálisan rászorultak részére. A rendezvények a koronavírus miatt elmaradtak, helyette megkezdődtek az online köszöntők, tájékoztatók, de részben közvetlen találkozások útján is tartottuk a kapcsolatot a település lakóival.

Programokat szerveztek

– Nőnapi köszöntővel kezdődött az év, a családok részére március végén tisztasági és fertőtlenítőszereket tartalmazó csomagokat osztottunk. Az anyák napi köszöntő sem maradt el – sorolta a polgármester.

A koronavírus időszakában sem csökkent a támogatási kedv a Kékedért Alapítvány részéről. A nyári időszakban megtartottak rendezvényeket, mivel engedett a szorításból a vírus. A Más-Mozaik Egyesület már 1999-ben és 2000-ben is szervezett művésztelepet a krakkói művészeti akadémia növendékei és fiatal debreceni alkotók részvételével. A húszéves évforduló kapcsán szerveződött újjá az alkotóműhely Kéked Művésztelep néven. A telep működését a Más-Mozaik Egyesület biztosította Zajgó közösségi házában. 2020-ban tizenharmadik alkalommal gyűltek össze fiatalok az ország különböző pontjairól, hogy a már régi hagyománynak örvendő kékedi Rocksuli táborban részt vegyenek. Közel 30 fővel rendezték a tábort, a zenei foglalkozásokhoz Kéked önkormányzata biztosította a helyszínt.

Emlékezetes volt még az Abaúji Étkek Fesztiválja, megtartották az idősek napját és ismét áthaladt a Rally Hungary Bajnokság Kékeden. Részt vettek a Könyvtárak az emberekért – Ünnepeljünk együtt! címmel rendezett Országos Könyvtári Napok programsorozatában, és bár a koronavírus időszaka miatt sem a Mikulás-ünnepséget nem lehetett megtartani, sem a korábbiakhoz hasonló falukarácsonyi rendezvényt nem lehetett szervezni, ezért házhoz ment a mikulás és házhoz vitték a karácsonyi ajándékcsomagokat – ismertette a polgármester.

Fejleszteni a települést

– Önkormányzatunk kiemelt célkitűzése Kéked fejlődése, illetve fejlesztése. A Magyar Falu Program keretében két támogatási igényünk részesült pozitív elbírálásban, a faluház felújítása és a közterület karbantartását szolgáló eszköz beszerzése. Ezenkívül két támogatásban részesültünk még a 2020. évi „Konyhakerti és Kisállattartási szociális földprogram megvalósításának támogatása” és a 2021. évi „Családi Porta­program – Szociális földprogram” programokkal. Az idei legfontosabb terveink között szerepel Kéked lakosságmegtartó erejének növelése, a közösségi élet fejlesztése és a lakosság életminőségének javítása.

Kiemelt feladat a csapadékvíz és a villámárvizek okozta károk enyhítése és megakadályozása érdekében a település csapadékvíz-elvezetésének kiépítése, valamint a településen található járda, út építése, felújítása. Célkitűzésünk között szerepel a centrum, a központi tér átépítése és a hősök emlékművének felújítása – összegzi a teendőket Maczega Márton, Kéked polgármestere.

(A borítóképen: Nem feledkeztek meg az idősekről)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában