látványos attrakció

2021.03.17. 17:30

Menő street art festmények pompáznak Tokajban

A Tokaj Kincsei Egyesület projektjében megszépültek a vasúti felüljáró támfalai.

Horváth Imre

Forrás: Tokaj Kincsei Egyesület

Hét méter magas és öt méter széles festményeket helyeztek ki Tokajban a vasúti felüljáró támfalaira a napokban. Az egyik pilléren a tokaji Rákóczi-vár 1668-as korhű festménye, míg a másikon a Tokaj-Hegyalja 27 településének szimbolikus összefogása jelenik meg, méghozzá 27 szőlőszembe festve a települések címerével és neveivel. Mindez reprezentálja a környék kincsét, a világhírű tokaji szőlőt és bort, illetve az összetartozás fontosságát.

Három és fél évig tervezték

Ezzel egy nagyon régi, három és fél éves projekt ért célba a városban. Ugyanis még 2017-ben, az akkor még nem létező egyesület egyik tagja, Kerekes Sándor és a város főépítésze, Rudolf Mihály beszélgettek az úgynevezett „Street Art” ötletéről, lehetőségeiről. Ekkor vetődött fel a vasúti felüljáró támfalainak nagysága és adottsága, így elkezdtek helyi művészekkel tervezni arról, hogy festenének rá.

Felvették a MÁV-val, mint tulajdonossal a kapcsolatot, ahol szívesen fogadták az ötletet, és 2018 nyarán kijavították és leszínezték a régi, repedésekkel és mohával teli támfalakat, lábakat. Sajnos több dolog, így egy haláleset is hátráltatta a terv kivitelezését, amelyet 2019-ben újragondoltak, és így vetődött fel a festés helyett a molinózás, mint költséghatékonyabb megoldás, ami könnyen cserélhető, tisztítható, javítható.

Rengeteg engedélyeztetés, állásfoglalás-kérés, a címerek használatba vételi hozzájárulása után a napokban elkészült a mű, amelyet ma már minden arra járó megcsodálhat Tokajban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában