COVID-19

2021.03.13. 19:00

Háziorvosok is készültek az oltásra

A hétvégén is oltanak majd a háziorvosok, ha lesz elég vakcina.

Hegyi Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A hétvégén is oltó háziorvosok számára 6,4 milliárd forintot biztosít a kormány, hogy felgyorsítsák az oltási programot.

Fizetik a hétvégi munkát

Egy teljes munkaszüneti napra a kiegészítő díjazás összege 80 ezer, fél napra pedig 40 ezer forint, és minden olyan esetben jár a pluszjuttatás, amikor a betegek legalább fele megjelenik a rendelőben. Ha ez nem történik meg, akkor az érintettek a támogatás összegének 50 százalékára jogosultak. A tömeges oltások idején a kormány hétvégén is számít a háziorvosok munkájára.

Megyénkben 318 háziorvosi körzet van, országosan pedig több mint 5 ezer háziorvosi rendelőben oltják a betegeket.

Nem panaszkodnak

Dr. Kacsándi László sajószentpéteri háziorvos azt mondta az Északnak, neki még nem kellett hétvégén oltania. Mégpedig azért nem, mert egyelőre nem érkezett annyi oltóanyag, amit ne tudtak volna hétköznap beadni.

– Napi 10-20 embert tudnánk beoltani a praxisunkban, tehát egy hét alatt 50-100-at. Ennyi vakcina azonban nem érkezik. Az elmúlt héten jött 10, ezen a héten 20. Azonban aki a körzetemben regisztrált a védőoltásra, azoknak a fele már megkapta az első adagot. A szervezéssel nincs semmilyen probléma. Véleményem szerint csak azok a kollégák panaszkodnak, akik nem elég rátermettek, vagy túl kényelmesek.

A rossz hozzáállás okozhat szervezési gondokat. A védőoltás beadása a gyógyítás fontos része, és kötelességünk is. Persze kellemetlen a telefonálgatás, és a betegekre is jobban kell figyelni, időbe telik, amíg kikérdezzük, az oltás után pedig várakoznia kell, de nem helyes, ha valaki ki akarja húzni magát a munka alól – fogalmazott a háziorvos.

Hozzátette, ha sok vakcina érkezne, akkor természetesen a hétvégén is vállalná az oltást annak érdekében, hogy a járvány minél gyorsabban megszűnjön és minél kevesebben kerüljenek kórházba.

– Sokkal kisebb áldozat egy-egy hétvégét feláldozni, mint egy fertőzött beteget hetekig kezelni, táppénzen tartani a Covid szövődményei miatt. Értesültünk arról is, hogy a hétvégi oltásért külön finanszírozás jár. Amikor megérkezik az oltóanyag, akkor visszaigazoljuk az oltóközpontnak, hogy azt hét közben vagy hétvégén tudjuk-e beadni. A hétvégi díjazást pedig a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) lehet igényelni. Van orvosi és nővéri díj is – tette hozzá dr. Kacsándi László.

Szerencsésebb a hűtőszekrényben tartható vakcina

Dr. Poncsák Csaba miskolci háziorvosnak is az a tapasztalata, hogy rendben zajlanak az oltások. Mint mondta, hetente kap vakcinát és listát. Oltja a 60 év feletti időseket és a 60 év alatti krónikus betegeket is, de idősotthona is van, így összesen már 200 embernek adta be valamelyik koronavírus elleni vakcinát. Jelezte: a háziorvosokhoz azt az oltóanyagot szerencsésebb vinni, amit egyszerű hűtőgépben is lehet tartani. A mélyfagyasztásban tároltakat nehezebb kezelni, és ha valamelyik beteg nem tud elmenni az oltásra, akkor probléma van, mert a vakcinát bizonyos időn belül be kell adni. Megtudtuk: még dr. Poncsák Csaba sem oltott hétvégén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában