A vakcina védelem!

2021.03.09. 08:30

Felelősség egymás iránt

Vass Andrea szerint a nagy fokú átoltottsággal kaphatjuk csak vissza a régi életünket.

Detzky Anna

Fotó: ÉM

Dr. Vass Andrea állatorvos első kézből tapasztalta meg a koronavírus tüneteit, hiszen maga is átesett a betegségen, de szűkebb és tágabb környezete védelme érdekében is beadatná a védőoltást, ha eltűnik az ellen­anyag a szervezetéből.

– Elsősorban a családom és saját magam egészségének védelme érdekében szeretném megkapni az oltást, de mindig nagyon fontos volt számomra a tágabb környezetem védelme is – mondta dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos. – Egyénenként is nagy felelősségünk van a védekezésben! Minél többen kapunk oltást, annál gyorsabban nő az átoltottak aránya, és annál hamarabb tudjuk biztonságban szeretteinket, illetve kapjuk vissza a régi életünket. Emellett a kisállatok körében napi munkánk jelentős részét képezi a védőoltások beadása. A kombinált oltások hatására mára nagy fokban visszaszorult például a parvovírusos bélgyulladás, ami gyerekkoromban még tizedelte a kölyökkutyákat. Személy szerint én a megelőzés pártján vagyok, hiszen mindennap látom a különbséget, hogy mennyivel könnyebb egy betegséget megelőzni, mint a kedvencünk életéért küzdeni.

Sokak életéért küzdenek

Az állatorvosi munkában is nehézségeket okoz a járványhelyzet.

– Októberben átestem a koronavíruson néhány kollégámmal együtt. Szerencsére súlyos tünetek nélkül „megúsztam”, de körülbelül egy hónapig nagyon fáradékony voltam. A szaglásom és az ízérzékelésem még a mai napig nem tért vissza rendesen. Tudom, hogy nem mindenki volt ilyen szerencsés. Sokak életéért most is küzdenek a szakemberek, és remegnek a hozzátartozóik. Remélem, ha minél többen megkapjuk az oltást, még egyszer nem kell ilyet átélnünk! Természetesen a mi, állatorvosi munkánkra is hatással van a járványhelyzet, a gazdikat sajnos nem tudjuk beengedni a kezelőbe a vizsgálat idejére. Ez így van már lassan egy éve, és gyakran feszültséget szül, és nehezíti a kommunikációt is. Szerintem csak a járványhelyzet befejeztével tudunk vissza­zökkenni a rendes kerékvágásba – számolt be a kisállatgyógyász.

(A borítóképen: Vass Andrea szerint az állatgyógyászatban is beváltak a vakcinák)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában