Felújítás

2021.03.30. 17:30

Fejlesztés a bogácsi szennyvíztisztító telepen

A turisztikai szezonban már szűkös volt a bogácsi tisztító kapacitása.

Tóth Balázs

Forrás: ÉM

Felújították a bogácsi térségi szennyvíztisztítót. A Heves Megyei Vízmű Zrt. dél-borsodi üzemegységének telepe még 1995-ben épült, Bogács, Bükkzsérc, Cserépfalu, Cserépváralja, Tard szennyvizeit fogadja, majd a tisztítás után a víz a Hór-patakba kerül. A most elvégzett fejlesztés indoka, hogy a kilencvenes évekbeli gépészet a turisztikai időszakban az igényeknek már nem felelt meg, a gépészeti egységek, csővezetékek korrodáltak, cserére szorultak.

Hat hónapos próbaüzem volt

Mint Sasvári Szilárdtól, a Heves Megyei Vízmű Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, több mint félmilliárd forintos európai uniós környezeti és energiahatékonysági programban végezték a beruházást. A szennyvízhálózat fejlesztése során a 16 szennyvízátemelő folyamatirányítására koncentráltak, az átemelők jeleit (vízszintek, hibajelek) a mezőkövesdi diszpécserközpontba, valamint a tisztítótelepi új számítógépes távfelügyeleti rendszerbe küldik, megkönnyítve az esetleges meghibásodások észlelését. A megújított szennyvíztisztító telep legfontosabb feladata a szennyvíziszap víztelenítése, magasabb szárazanyag-tartalmú préselt iszapot állítanak elő, így csökkentve a keletkezett iszap tényleges mennyiségét, ami jelentős költségmegtakarítással jár.

A szennyvíztisztító telep hat hónapos próbaüzeme sikeresen zárult. A tisztított szennyvíz paraméterei minden tekintetben kielégítik a befogadó vízfolyásra előírt határértékeket. A próbaüzem lezárásakor a technológia mindkét biológiai sora működött, a kiszolgáló irányítástechnika, vegyszeradagolás, iszapkezelés üzembe helyezése és beszabályozása megtörtént.

A régió legnagyobb önkormányzati tulajdonú társasága arra is törekszik, hogy növelje munkavállalóinak megbecsültségét, hatékonyabb eszközöket szerezzen be, s középtávú célja, hogy saját energiát tudjon termelni minden telepe.

A vízmű felhívta a figyelmet arra, hogy munkatársaik rendszeresen azzal szembesülnek, hogy a fogyasztók olyan anyagokat juttatnak a szennyvíz-csatornarendszerbe, amelyek akadályozzák az üzembiztos működést, és nehezítik a szennyvíz tisztítását. Továbbra is az olaj- és zsírszennyeződések, a nedves törlőkendők, az ételmaradékok jelentik a fő problémát, jelenleg már maszkok és gumikesztyűk is megtalálhatóak a csatornarendszerben. Ez eltömíti a szivattyút, ezért a szennyvíz kifolyik. A nem rendeltetésszerű használat dugulásokat okoz, a sikeres hibaelhárításhoz, a rendszer újraindításhoz pedig az ivóvizet is el kell zárni. Kérik, együttműködéssel óvják meg a 21. századi technológiájú szennyvíztelepeket, felújított csatornarendszereket.

(A borítóképen: Korszerű lett a szennyvíztisztító)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában