hasznos tudnivalók

2021.03.11. 12:50

Ezekre figyeljünk, ha behívtak oltásra!

Több ezer embert várnak a megyei kórházba az oltási program keretében március 11-től egészen március 14-ig. Összefoglaltuk: mire figyeljünk.

Fotó: Vajda János

Eddig mintegy 25 ezer páciens kapta meg a Covid–19 elleni védőoltást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház oltópontján, valamint az egészségügyi intézmény közreműködésével, olvasható a www.bazmkorhaz.hu honlapon.

Csütörtökön azokat várják, akik értesítést kaptak, hogy megkapják első védőoltásukat (AstraZeneca-vakcinát), és második körös oltakozók is érkeznek, akik korábban Pfizer-vakcinát már kaptak. Pénteken a második körös oltakozókat várják: azon állampolgárokat, akik korábban első oltásként Pfizer- vagy Szputnyik-vakcinát kaptak. Szombaton szintén második körös oltakozók érkeznek az oltópontra (Pfizer- és Szputnyik-vakcinák), vasárnap ugyancsak második körös oltásokat szolgálnak ki (Pfizer- és Szputnyik-vakcinák). A kórház honlapján olvasható, hogy azokat várják, akik értesítést, időpontot kaptak, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház (Miskolc, Szentpéteri kapu 72–76.) oltópontján kapják meg a Covid elleni vakcinát.

A járványügyi biztonság érdekében a várakoztatás sátorban történik majd, ezért kérik az oltakozókat, hogy az időjárásnak megfelelő öltözetben érkezzenek. Javasolják: lehetőleg tömegközlekedéssel érkezzen az oltást igénylő páciens maximum egy kísérő személy jelenlétével. Mivel több ezer embert várnak, ezért azt kérik, hogy a megadott időpontra pontosan érkezzen az oltásra érkező: maximum az oltási idő előtt 20 perccel, és semmiképpen ne korábban, a zsúfoltság elkerülése érdekében.

Felhívják a figyelmet, hogy az oltópont épületébe kizárólag a pácienseket engedik be, kísérőt csak abban az esetben, ha a páciens mozgáskorlátozott, kommunikációjában korlátozott, szellemileg sérült, vagy bármely okból az egészségügyi személyzettel nem képes a kontaktusfelvételre. Fontos, hogy az oltakozó készítse elő második körös oltás esetén az oltási emlékeztető kártyát; első oltás alkalmával pedig az értesítőjét, a mobilkészülékére érkezett SMS-t, hogy már a belépéskor, a kapukban ellenőrizni tudják a belépési jogosultságot, emellett kinyomtatva, ha teheti, kitöltve hozza magával a beleegyező nyilatkozatot, melyet az alábbi site-ról ki lehet nyomtatni.

A oltópontra az oltakozónak magával kell vinnie a személyazonosító iratait és a tajkártyáját. Az érkezést követően egészségügyi dolgozók segítik az oltásra érkező tájékozódását.

A parkolókban katonák, illetve az illetékes hatóságok munkatársai segítik a gépkocsival érkezőket. A védőoltás előtt – a szokásos napi ritmusának megfelelően – lehet enni-inni. Olyan öltözék ajánlott, hogy az oltakozó könnyen szabaddá tudja tenni a felkarját.

Előzőleg érdemes végiggondolni, van-e krónikus betegsége, a közelmúltban volt-e súlyos betegsége (különösen az elmúlt 3 hónapban), volt-e az elmúlt 2 hétben akut megbetegedése? Érdemes azt is összeírni, hogy milyen gyógyszereket szed. Amennyiben a közelmúltban immunrendszert gyengítő kezelésben részesült, jelezze azt az oltóorvosnak. Az első oltás során közlik a második oltás időpontját is. Az oltásemlékeztető kártyán a védőoltás nevét és gyártási tételszámát az oltóhelyen egyértelműen fel kell tüntetni. A kártyát a második adag beadásakor az oltandó személynek magával kell vinnie, és a továbbiakban is megőrizni!

A koronavírus elleni védettség kialakulásához általában két oltásra van szükség. Már az első oltás is kivált egy bizonyos védettséget, de az oltottak teljes védelme csak a vakcina második adagját követően alakul ki, várhatóan 1-3 héten belül.

Mint minden védőoltásnál, a COVID-19 fertőzés elleni védőoltás esetében is előfordulhat, hogy az nem véd meg minden beoltott személyt, így kevesen, de lehetnek olyanok, akik mégis megfertőződhetnek, azonban az oltással nagymértékben csökkenthető a súlyos megbetegedés kockázata.

Az oltást a felkarba adják. Az oltást követően 15 percig a védőoltásban részesülteket meg kell figyelni, hogy esetleg fellép-e oltási reakció.

A lehetséges oltási reakciókra az oltóorvos fogja felhívni a figyelmet. Ezek azonban átmeneti reakciók, amelyek szövődmények nélkül megszűnnek. A leggyakoribbak: fájdalom a beadás helyén, fejfájás, hidegrázás, fáradtság, izomfájdalom, láz, injekció beadási helyén jelentkező duzzanat. Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók (hónalji nyirokcsomó duzzanata, érzékenysége), rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén. Ezek általában enyhék vagy közepesen súlyosak és a vakcina beadása után pár napon belül elmúlnak.

A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalomcsillapító és/vagy lázcsillapító gyógyszerekkel (pl. Paracetamolt tartalmazó termékekkel) tüneti kezelés alkalmazható.

Mivel bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció. Magyarországon az eddig beoltottaknál – beleértve az időseket is – csak néhány esetben tapasztaltak enyhe oltási reakciót.

(A borítóképen: A vakcinák folyamatosan érkeznek a megyei kórházba)

– PR cikk –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában