Településfejlesztés

2021.03.24. 19:45

A rendkívüli helyzetben is helytálltak a boldvaiak

Sikeres fejlesztések és tervek is bőven akadnak Boldván a járvány okozta nehézségek ellenére.

Horváth Imre

Forrás: Olvasónk küldte

Tervekben és elképzelésekben gazdagon kezdték el a 2020-as évet Boldván, az élet azonban hamar felülírta ezeket. Ennek ellenére igyekeztek lehetőségeikhez képest fejlesztéseket végezni, építeni, szépíteni a községet, kihasználva a rendelkezésünkre álló pályázati forrásokat.

– Felújítjuk vasútállomásaink környezetét, így reményeink szerint az idei nyár végére mindkét megállóhelyen az elvárható színvonalnak megfelelő körülmények között várakozhatnak az utasok. Új aszfaltburkolatot kapott az Erkel Ferenc út az ősz folyamán. Igyekeztünk gátat szabni a temető mellett lezúduló sárnak, átvezetékeltettük a ravatalozó előtti világítást, és a tavasszal elhalasztott faültetés első részeként 500 facsemetét ültettünk el a parkolóba és a főút mellé a zaj és a por felfogása érdekében. Lefestettük a buszmegállókat, és új felületet kaptak az Ördög-patakon áthaladó híd korlátai is. Elkezdtük közlekedési tábláink pótlását és cseréjét, és hamarosan elkészül a biztonságos közlekedés szempontjából nagy fontosságú gyalogos-átkelőhely a Kővágó úton. A Dokkoló Integrátori Program keretén belül tovább fejlesztettük olajüzemünket. Eredményes munka folyt a közfoglalkoztatás területén, sok családnak biztosítottunk megélhetést. Fontosnak tartjuk az információk megosztását a lakossággal, ezért igyekeztünk naprakész tájékoztatást nyújtani Facebook-oldalunkon. A 2020-as év munkájáról a Boldvai Hírmondó oldalain számoltunk be – sorolta az elvégzett feladatokat lapunknak Szabóné Tóth J. Judit polgármester.

Új feladatok

A járvány miatt kialakult helyzet, a kihirdetett veszélyhelyzet természetesen átalakította a település életét.

– Ismeretlen helyzet előtt álltunk, új feladatok kerültek előtérbe. Önkormányzatunk elsődleges szempontja volt a védekezéshez szükséges eszközök beszerzése, a lakosság folyamatos tájékoztatása. Minden háztartásba eljuttattuk a vírus megelőzéséhez szükségesnek tartott legfontosabb tennivalókat, a probléma esetén rendelkezésre álló telefonszámokat tartalmazó segédletet. Különösen az idős lakosokat igyekeztünk felkeresni és segíteni a mindennapi ügyeik megoldásában. Lehetőségeinkhez képest, ahol kellett, segítettünk, és ezt tesszük ma is, amikor az oltások nem könnyű megszervezéséből vesszük ki részünket – mondta ennek kapcsán a polgármester.

Összességében az elmúlt évet értékelve azt mondta, volt jó is, rossz is benne. Elmaradtak a rendezvényeik, nem tudtak közösen emlékezni nemzeti ünnepeinkre, és hagyományaiknak megfelelően nem tölthettek el egy délutánt településük szépkorú lakosaival.

– Nem főzhettünk közösen az Aludttej Fesztiválon, nem piknikezhettünk októberben, a népszerű bálok is elmaradtak, és a tervezett közös szilveszteri koccintás is csak virtuálisan történt meg. Mindez azért, hogy amikor majd mindezeket a rendezvényeket végre megtarthatjuk, amikor már együtt lehetünk, mindnyájan ott lehessünk. Úgy érzem, helytálltunk a rendkívüli helyzetben, megoldottuk a problémákat, és ez a legfontosabb. Eredményesen folyt a munka az intézményekben és a földeken, és a nehézségek ellenére több beruházást is megvalósítottunk – mondta Szabóné Tóth J. Judit.

Hozzátette: felértékelődtek az emberi kapcsolatok, a vírus okozta elzártságban kinyílt az emberek szíve egymás felé, amit a szívben gyűjtött kupakok mennyisége, és a jászolban elhelyezett adományok is bizonyítanak.

Nagyon fontosnak tartja, hogy merjünk álmodni, tervezni. A legfontosabbnak most mégis azt, hogy figyeljenek egymásra ebben a nehéz helyzetben az emberek. Az idei feladataik között szerepel a Szociális Étkeztető felújítása. Szeretnék folytatni a belterületi csapadékelvezetés kiépítését, a temető és annak környezetének rendezését, keresik az ehhez szükséges forrást. Új autóbusz-váróhely kialakítását tervezik az iskolánál annak érdekében, hogy rossz időben is biztonságban várakozhasson a lakosság.

– Ránk váró feladat az elhagyott ingatlanok helyzetének rendezése, az illegális szemétlerakók felszámolása, további járdák építése – emelte ki. – A település határában található iparterület lassan elkészül, a projekt pénzügyi lezárása ez év tavaszán várható. Nagyobb hangsúlyt helyezünk a közösségépítésre, az emberi kapcsolatok erősítésére, hiszen egy település ereje ebben rejlik. Szeretnénk kilépni faluhatárainkon túlra, szorosabb kapcsolatot kialakítani a környékbeli önkormányzatokkal. Több rendezvényt tervezünk helyi értékeink bemutatására és népszerűsítésére a Hungarikum pályázat keretén belül. Évek óta problémát jelent a fiatalok számára lehetőséget biztosítani szabadidejük hasznos eltöltéséhez, ennek érdekében az elmúlt napokban ingatlant vásároltunk, aminek átalakításába és felhasználásába őket is bevonjuk. Szeretnénk felújítani a település szívében a sokak által használt játszóteret és a Művelődési Ház pincehelyiségét. Keressük a forrást egy szabadidőpark kialakítására a „gazdaságkertként” ismert csodaszép zöldterületen, ami minden generáció számára biztosítaná a szabadidő hasznos és egészséges eltöltését, és nagy álmunk egy szociális otthon építése a község időskorú lakosainak számára. Márciusban bekapcsolódtunk a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomba, mely keretén belül közösen várjuk és fogadjuk a településünkön megszülető gyermekeket. Döntöttünk a csecsemők és fiatal házasok, a községünkben letelepedők és nagykorúvá váló fiataljaink települési köszöntéséről. Továbbra is az a cél, hogy a megjelenő pályázati lehetőségeket kihasználva minél több fejlesztést tudjunk megvalósítani – mondta a polgármester, aki végül köszönetet mondott az egészségügy terén helytállóknak, az önkormányzat és az intézmények dolgozóinak, a Szociális Alapszolgáltató Központ munkatársainak, polgárőreiknek a pluszfeladatok eredményes elvégzéséért, az idősek klubjának a házikó folyamatos karbantartásáért, Boldva lakosságának a fegyelmezett viselkedésért, a szabályok betartásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában