jelentkezés

2021.02.12. 16:00

Vészesen közeleg a jelentkezési határidő

Orvos, jogász, közgazdász, még mindig ez a top három. Növekszik az érdeklődés a mérnöki pálya iránt.

Hegyi Erika

Akik a felsőoktatásba készülnek, február 15-éig nyújthatják be elektronikus úton a jelentkezésüket. Megyénkbeli középiskolákban érdeklődve kiderült, szinte mindenki szeretne továbbtanulni, de nem mindenki egyetemen vagy főiskolán.

A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban az a sokéves tapasztalat, hogy a diákok közel 100 százaléka jelentkezik felsőoktatásba, és szinte mindenkit fel is vesznek, tudtuk meg Bukovszki Edittől, az intézmény nevelési igazgatóhelyettesétől. Évente egykét diák szeretne külföldön tanulni. Megtudtuk: a Miskolci Egyetemen kívül a debrecenit, a szegedit vagy a fővárosi intézményeket is megjelölik a végzősök. Úgy tapasztalják: a legkedveltebb szakok az orvosi, a gazdasági és a jogi. Azonban egyre többen érdeklődnek a mérnöki és az informatikai pálya iránt. Az utóbbi években már a természettudományos képzések is vonzóak, mondta az igazgatóhelyettes.

Helyben olcsóbb

A szikszói Szent Márton Katolikus Gimnázium és Általános Iskolában az idén egy hatosztályos és egy négyosztályos gimnáziumi osztály végez. Nyitrainé Jurácsik Antónia lapunknak jelezte: a hat évfolyamos osztályból sokan szeretnének továbbtanulni egyetemen vagy főiskolán. Ők jó nyelvismerettel rendelkeznek, általában a tanulmányi eredményük is kiemelkedő. Sokan választják a Miskolci Egyetemet, ennek részben anyagi okai vannak, hiszen helyben tanulni sokkal olcsóbb, mint más városban. Az a tapasztalat, hogy a diákok előszeretettel választják a jogi és a gazdasági pályát, de egyre többen jelentkeznek mérnöki képzésre. Akik nem egyetemre készülnek, azok érettségi utáni szakképzést választanak. Bár a diákok érdeklődése bizonyos szakmák iránt évről évre változó, érdekesség, hogy idén többen is rendőrök szeretnének lenni, fiúk, lányok vegyesen, mondta lapunknak az igazgató.

Más a helyzet a szakmát is adó technikumokban. A Fáy András Görögkatolikus Technikum és Szakgimnáziumban érdeklődve kiderült, a diákok többsége úgy gondolkodik: érettségi után megszerzi a szakmai képesítést. Ezután vagy munkába állhat, vagy jelentkezhet egyetemre. Ha megvan a szakmai végzettségük, az előnyt jelent, hiszen plusz felvételi pontokat jelent. A Fáyból is sokféle pályára készülnek a diákok, de jellemzően azt a képzést folytatják, amit a középiskolában elkezdtek. Többen jelentkeznek pénzügy-számvitel szakra, turizmus-vendéglátásra, kereskedelem-marketingre, de van, aki a jogi pályát választja. Legtöbben a Miskolci Egyetemre szeretnének bejutni, néhányan jelentkeztek fővárosi egyetemre, tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában