Covid-19

2021.02.03. 09:00

Telefonhívást kapnak az idősek

A héten elkezdődik a legidősebb emberek oltása, azoké, akik regisztráltak a vakcinára.

Hegyi Erika

20210129 Hódmezővásárhely Idős bentlakókat és dolgozókat oltanak a Kovács-Küry Idősek Otthonában. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Forrás: MW

Fotó: Frank Yvette

A legidősebb korosztállyal indul csütörtökön a regisztráltak koronavírus elleni oltása. A vakcinát négy nap alatt azok az emberek kaphatják meg, akik elmúltak 80 évesek. A háziorvosok a feladattal kapcsolatban kaptak egy információs levelet, amely a praxisukba tartozó idős emberek listáját is tartalmazza, az életkoruk és a regisztrációjuk időpontjának sorrendjében. Az orvosoknak ez alapján meg kell keresniük a legidősebbeket időpont-egyeztetés céljából.

Breitenbach Géza, a Miskolci Háziorvosok Szövetségének elnöke lapunknak elmondta, első körben 1800 háziorvost választottak ki az országban a 6300 közül, hogy elkezdjék az legidősebbek oltását. Ő is az 1800 háziorvos egyike. Hétfő délután 5 óráig kellett elküldenie a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalhoz a körzetéből annak a 10 betegnek a nevét, akiket ő olt majd be, valamint annak a 6 betegnek a nevét, akik a központi oltóközpontban kapják meg a vakcinát. A kormányhivatal koordinálja az oltások menetét. Ők adnak majd időpontot, hogy melyik idős embert mikor kell beszállítani az oltóközpontba, és hogy a háziorvosok mikor mehetnek a vakcináért.

Már felhívták őket

– Az elmúlt héten kaptam egy névsort, 25 ember neve szerepelt rajta. Közülük kellett 16-ot kiválasztanom, akik vállalják az oltást. De kiderült, veszélyben vannak az eredeti tervek, hiszen nem érkezett annyi Moderna-vakcina Magyarországra, amennyire szükség lenne ezen a héten. Emiatt előfordulhat, hogy nem kapja meg mind az 1800 körzet az oltóanyagot. Mi már a hétvégén felhívtuk a listán szereplő embereket, és megvan az 16 idős ember, aki a tervek szerint a héten megkaphatja az oltást. Tízen olyanok, akik be tudnak jönni a rendelőmbe, hat beteget pedig valószínűleg a betegszállító visz majd be az oltóközpontba – árulta el a részleteket az elnök.

Hozzátette: azt nem tudja, hogy az idős páciensei közül mennyien vállalják az oltást, de azt nap mint nap tapasztalja, hogy sokan kérdezik, mikor kerülnek már ők is sorra.

– Egyelőre 10 embert beoltani nem jelent nagy terhet a háziorvosok számára, de ha százasával kell majd oltanunk, akkor nem tudom, hogyan fogjuk lebonyolítani a telefonhívásokat – jegyezte meg Breitenbach Géza.

Dienes István, a Magyar Orvosi Kamara választókerületi elnöke is ott van a kiválasztott 1800 háziorvos között. Ő egyébként Bükkszentkereszten praktizál. Mint mondta, a tájékoztató levélben az is szerepel, hogy minden háziorvos egy ampulla Moderna-vakcinát kap, ebből 10 beteget lehet beoltani. Az oltópontra irányított idősek pedig a Pfizer–BioNTech-vakcinát kapják majd meg. Beszélgetésünkkor még Dienes István sem tudta, hogyan változik az oltási terv amiatt, hogy a Modernától az ígért 18 ezer oltóanyag helyett csak 11 ezer érkezett hazánkba.

– Ügyelni kell arra, hogy ha egy ampullát felbontunk, akkor azt fel is kell használni. A szervezésnél is körültekintőnek kell lenni. A 10 idős ember egyszerre nem tartózkodhat egy térben, tehát egyszerre nem hívhatom be őket. Az oltásnak egyébként is van valamennyi adminisztrációs és várakozási ideje. Véleményem szerint, ha a háziorvosoknak hetente 10 beteget kell beoltaniuk, az nem jelent majd gondot – tette hozzá Dienes István.

(A borítóképen: A 80 év fölöttiek oltása következik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában