iskolaválasztás

2021.02.22. 09:00

Nyílt nap az iskolaudvaron

A nagycsoportos gyerekek szülei fájlalják, hogy iskolaválasztáskor nem tehetnek látogatást a tanítási órákon.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nehéz helyzetben vannak az idén a nagycsoportos óvodások szülei, hiszen a járvány miatti szigorítások nem engedik, hogy ellátogassanak az iskolai nyílt napokra. Pedig a korábbi években ilyenkor már iskolakóstoló, iskolahívogató rendezvényeken vehettek részt a szülők és a leendő elsősök, ahol az anyukák és apukák beszélgethettek a tanítókkal és az iskola vezetőivel, a gyerekek pedig érdekes foglalkozásokon ügyeskedhettek.

A szülőktől kérdezhetnek

– Sajnálom, hogy az idén nem nézhetjük meg az iskolákat személyesen – fogalmazott Szilágyi Brigitta édesanya, akinek az első gyermeke megy szeptembertől iskolába. – Pedig szerintem, amikor bemegyünk egy intézménybe, annak a légköre is megérint minket. A kislányom biztosan kijelentené, hogy ide szívesen járna vagy épp azt, hogy nem. A személyes beszélgetés is sokat számít. Ha egy pedagógus figyel a szülőre, szívesen válaszol minden kérdésére, akkor valószínűleg a gyerekekkel is türelmes. Az iskolák ugyan feltettek a honlapjukra különböző ismertetőket, de azok általában száraz tények. Most csak arra tudok hagyatkozni, amit azok a szülők mesélnek, akiknek a gyermekük abba az iskolába jár, amit mi is választottunk. Azonban ez nem mérvadó, hiszen ahány szülő és gyerek, annyiféle.

Bemutatkozó filmmel

Az iskolák a járvány miatti nehéz helyzet ellenére is igyekeznek a körülményekhez képest a legtöbb információt megadni magukról. A Diósgyőri Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskola pedagógusai ebben az évben lényegesen több tudnivalót tettek föl a honlapjukra, mint az elmúlt években. Budáné Tóth Gabriella igazgató lapunknak elmondta, az általános tudnivalókon túl bemutatkozó filmet is készítettek. Az iskola udvarán tartottak nyílt napot kétszer is. Volt egy adventi teadélutánjuk és egy másik januárban. Erre eljöhettek az érdeklődők, beszélgethettek az elsős tanító nénikkel, valamint az iskola vezetőivel.

– Nagyon várjuk, hogy enyhüljenek a szabályok, hiszen a gyerekek számára is fontos a személyes találkozás. Működik a kémia. A gyerekek ahhoz a tanító nénihez mennek oda, aki szimpatikus nekik, így a jövőben is jól tudnak majd együtt dolgozni. A szülőknek is sok-sok kérdésük van iskolaválasztás előtt. A legfontosabb, hogy kik lesznek az elsős tanító nénik, és hogy ők meddig viszik a gyerekeket, második osztály végéig vagy negyedikig. Tudni szeretnék, iskolaotthonos formában tanítunk-e, vagy délután napközi van. Milyen tanítási módszerekkel oktatunk, milyen szakköröket és szabadidős foglalkozásokat szervezünk. Az is gyakori kérdés, hogy ha egy gyermek nincs megkeresztelve, jöhet-e katolikus iskolába. Erre azt szoktuk válaszolni, hogy természetesen, legfeljebb később, ha úgy gondolja megkeresztelkedhet és a szentségeket is felveheti – hangsúlyozta az iskolaigazgató.

Plakátokkal

Érdeklődtünk a mezőkövesdi Szent István Katolikus Általános Iskolában is. Nyeste István igazgatótól megtudtuk, ők is azt a módszert választották, hogy sok információt tettek föl ebben az évben az iskola honlapjára, közöttük kisfilmeket is. Emellett plakátokon igyekeznek felhívni a szülők figyelmét az intézményükre. Találkozni most nem tudnak, mert az iskola pedagógusai nem mehetnek be az óvodába, a szülők és a nagycsoportosok pedig nem tehetnek látogatást az iskolában. Azonban e-mailben és telefonon minden érdeklődőnek szívesen adnak információkat. Hamarosan nyilvánosságra hozzák a leendő elsős tanító nénik nevét is.

– A beiratkozás áprilisban lesz. Reménykedünk, hogy addig feloldják a szigorú szabályokat, és akkor tarthatunk nyílt napot – jegyezte meg az igazgató.

(A borítóképen: A jó iskolaválasztáshoz fontos szempont lehet, hogy a leendő kisdiák mennyire találja meg a helyét az új közösségben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában