Sikeresen pályáztak

2021.02.21. 14:30

Nagy segítség lesz a busz a közlekedésben

Az új gépjármű a Gesztelytől hét és fél kilométerre elhelyezkedő Újharangod lakosságát fogja főként segíteni.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Olvasótól

Az újharangodiaknak segít majd az a kisbusz, amit nemrégiben szereztek be Gesztelyen. Korábban többéves kisbusszal végezték ezt a feladatot. Most a Magyar Falu Program keretein belül volt lehetőségük egy új, korszerűbb járműre pályázni. Az elnyert összegből meg tudták vásárolni a gépjárművet, amelyet a tanyagondnoki szolgálat ellátására munkába tudnak állítani. Ezzel a kisbusszal 17 főt tud ezentúl a sofőr napi szinten szállítani – mondta Simon István, Gesztely polgármestere.

A 170 lóerős 2000 köbcentiméteres dízel gépjárművet a napokban vették át egy miskolci autószalonban. Az autót már azokkal az átalakításokkal együtt kapták meg, amelyek lehetővé teszik mozgáskorlátozott személyek szállítását is. A kisbusz minden hétköznap reggel 5 órától délután fél 5-ig tízszer teszi meg a Gesztely–Újharangod közti utat. Ez nagyjából 200 kilométer naponta. A külterületi lakott részen élőknek óriási segítség ez, hiszen ezzel a járattal utaznak az általános iskolába az újharangodi gyerekek. De nem csak ők, mivel a Volán-járat csak naponta háromszor jár ezen a vonalon, így a Gesztelybe munkába járók eljutását és hazajutását is a kisbusszal biztosítják ingyenesen, ez kötelező eleme a tanyagondnoki szolgálatnak – hangsúlyozta a polgármester.

Komfortosabb élet

További szociális ellátásokat is segít a jármű. Egyebek mellett a védőnőt is szállítja a településen, ha erre van szükség. A cél, hogy komfortosabbá tegye a helyiek életét – tette hozzá Simon István. Van egy kilencszemélyes mikrobusza is a településnek, amellyel szállítanak. Ha azonban a létszám úgy kívánja, akkor most már az új járművel több embert is tudnak egyszerre mozgatni. A polgármester kiemelte azokat a rendezvényeket, amelyek ugyan most a pandémia miatt nincsenek, de ha újra beindulnak, akkor szükség lesz arra, hogy a gesztelyi énekkart vagy a néptánccsoportot fellépésekre, versenyekre vigyék. A korábban használt járműnek is van helye, hiszen a felvidéki testvértelepülésüknek, Vékének adományozzák.

(A borítóképen: Kézfogással pecsételték meg: immár Gesztelyé az autó)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában