utazási kiállítás

2021.02.23. 13:00

Még nem tudjuk, mikor mehetünk világgá, utazási kiállítás is ősszel lesz

Március eleje helyett idén októberre helyezték át a miskolci utazási kiállítást.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM

Fotó: Vajda János

Évtizedeken át február végén, március elején már a nyári üdüléseinket terveztük, és sorra rendezték meg az utazási kiállításokat, köztük a régió legnagyobb ilyen seregszemléjét, a „Menjünk világgá…!” Miskolci Utazási Kiállítást.

Tavaly március elején is így volt ez, bár már erősen beárnyékolta a nagyszabású miskolci idegenforgalmi seregszemlét a koronavírus-járvány megjelenése Magyarországon.

Mindamellett a tavaly 27 éves Miskolci Utazási Kiállításnak új otthont is kellett találnia a maga számára. Az idei terveket teljes egészében felborították a járvány miatti korlátozások, amelyek – kétségtelenül – az idegenforgalmat, vendéglátást sújtották a leginkább.

Új helyszín kellett

Huszonhat esztendőn át a Miskolc belvárosa közvetlen közelében lévő Nemzetközi Kereskedelmi Központ – vagy ahogy legtöbben ismerik: ITC – épülete, a földszinti nagyterem és az aula adott otthont az utazási kiállításoknak. Tavaly azonban úgy volt, hogy megkezdődik a komplexum átépítése, felújítása, így nem biztosítottak a helyszínt a kiállításnak.

Bárdos István, a Szerviz Iroda Utazási Központ menedzsere, a kiállítás szervezője felidézte, kezdetben nem kis fejtörést okozott, hogy a rendezvény színvonalának méltó helyszínt találjanak

„A kényszer szülte helyzetben az ötletet, hogy a Miskolci Egyetemre költöztessük az utazási kiállítást az motiválta: ugyanebben az időben az egyetemi díszaulában szokták megrendezni a város másik legrégebbi seregszemléjét, az ásványfesztivált. Adta magát a gondolat, hogy a két patinás kiállítás és vásár egy helyen legyen, ezzel is segítve egymást és leegyszerűsítve a látogatók dolgát is” – magyarázta Bárdos István.

Bár a kezdődő járvány már éreztette hatását a tavalyi első közös kiállításon, de úgy tűnik, hogy a két rangos kiállítást összehozni sikeres ötlet volt.

A járvány árnyékában

„A huszonhetedik kiállítás tavaly is kétnapos volt. Évtizedek óta szokás, hogy megyei díszvendégünk van, tavaly ez Edelény volt. Békeidőben a felújított pompás kastély mellett számos más látnivaló is várja ott a turistákat. A külföldi díszvendégünk pedig Hainan szigete, a Dél-kínai-tenger mellett lévő Hawaii volt. A természeti adottságok és a szolgáltatások rendkívül hasonlóak az amerikai üdülőhelyhez. A félszáz kiállító egyébként a világ minden részére kínált utakat. A koronavírus miatt a nagyobb részt a nyárra szóló lehetőségek esetében tavaly az utasok egy része kivárt, a kora tavaszi városlátogatások, körutak szenvedtek kárt, mert még abban reménykedtünk, hogy pár hónap alatt rendeződik a helyzet” – tette hozzá a szakember.

Jövőre újra tavaszra tervezik

A helyzet – saját bőrünkön tapasztalhattuk – a nyári hónapokat leszámítva nem változott sokat, az utaztatók, utazásszervezők továbbra is tartaléküzemben működnek és várják a járvány végét, illetve azt az állapotot, amikor már lehetséges a biztonságos üdültetés.

„A járványhelyzet miatt a megszokott március eleji időpont helyett idén ősszel – terveink szerint – október 9–10. között rendezzük meg az ásványfesztivállal együtt és egy időben – a XXVIII. „Menjünk világgá...!”-t az egyetemen – mondta el Bárdos István szervező.

Azt is megtudtuk, hogy a tervek szerint 2022-ben a rendezvény visszatér majd a szokásos kora tavaszi időpontra.

(A borítóképen: Tavaly még tavasszal volt az utazási kiállítás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában