Fejlesztés

2021.02.12. 12:00

Kilátó épül Litkán, jönnek majd a turisták

Az abaúji kistelepülés a szlovák oldalon fekvő Pánnyal pályázott turisztikai fejlesztésekre. 

Hegyi Erika

Fotó: PH

Hamarosan 10 méteres, faszerkezetű kilátó épül Litkán, ahonnan majd csodás kilátás nyílik a környék hegyeire, váraira. Kardos Endrétől, a település polgármesterétől megtudtuk, tulajdonképpen határon átnyúló együttműködésről van szó. A szlovák oldalon fekvő Pány községgel együtt pályáztak, és nyertek a Via Carpatia pályázatán turizmus, valamint sportturizmus fejlesztésére még tavaly. Mára az adminisztrációs munkák lezárultak, megvannak a tervek és a kivitelező is, úgyhogy tavasszal kezdődhet a munka. A kilátó nem a település legmagasabb pontján épül majd, mert önkormányzati területre szeretnék felépíteni.

– Tornyot már korábban is szerettünk volna, de eddig nem volt rá forrás. Célunk ugyanis, hogy az erre járó, főleg biciklis turisták ne csak átkerekezzenek a falun, hanem pihenjenek meg egy kicsit. Ezért újítgatja az önkormányzat a régi parókia épületét. Szeretnénk, ha ez a jövőben vendégházként szolgálna. A belső tere modern lesz, de az épület külső megjelenése nem változna, megtartaná eredeti stílusát – sorolta a polgármester.

Út is lesz

Hozzátette: nagy örömükre szolgál, hogy a Magyar Falu Program keretében útfelújításra is nyertek forrást, úgyhogy azt az utat fogják szilárd burkolattal ellátni, amelyik majd a kilátóhoz vezet.

A toronyból pedig rálátni majd a Kárpátok vonulatára, a Szádelői-völgyre, egészen Rozsnyóig, valamint a Zempléni-hegységre. Megcsodálhatjuk majd a három környékbeli várat, a regécit, a boldogkőit és a tornait. Utóbbi szlovák oldalon fekszik.

Megtudtuk azt is, a szlovákiai Pány (Paňovce) községben „zöld oxigénfolyosó” épül a községi kiserdőben. A Via Carpatia pályázatával az adott régió látogatottságát támogatja, és két olyan térséget kapcsol össze, melyeket közös történelmi, kulturális és nyelvi hagyományok fűznek egymáshoz.

(A borítóképen: A litkai kilátó látványterve)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában