fürdő

2021.02.09. 14:00

Garanciát várnak a dolgozók

Közös megegyezéssel megszüntetett jogviszony és három hónap után újra munkába állás, ez is jobb, mint például fizetés nélkül lenni a Miskolci Fürdőknél.

Nyikes Zita

Fotó: Ádám János

Mezőkövesden önkormányzati kamatmentes hitelből fedezik a zárva tartó Zsóry fürdő dolgozóinak bérét az állami bértámogatás mellett. A Miskolci Fürdők Kft. azonban dolgozói közül több mint a felének fizetés nélküli állásidőt rendelt el. Múlt héten egyeztetések folytak a szakszervezeti szövetség és a cég között.

A Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VKDSZSZ) elnöke az egyeztetéseket követően az Észak-Magyarországnak elmondta: megoldás lehet a közös megegyezés a munkaviszony megszüntetésére azzal a garanciával, hogy a munkaadó három hónap után visszaveszi a dolgozót.

Fizetés nélkül a dolgozók

Mint ismert: a bevételek elmaradása miatt a Miskolci Fürdők dolgozóinak bérét tavaly decemberben csökkentették, február 1-jei hatállyal pedig átmenetileg fizetés nélküli állásidőt rendelt el a társaság 144 alkalmazottja közül 79 esetében. Ugyanakkor polgármesteri döntés született, mely szerint az önkormányzat a tavaly decemberben átadott miskolctapolcai élményfürdő üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatos feladatok ellátására – a megnyitásig terjedő időszakra – megbízási jogviszonyt kötött a Miskolci Fürdők Kft.-vel. (Miskolc városa tavaly 700 millió forintot kapott a miskolctapolcai fürdő üzemeltetésére az államtól – a szerk.)

Álláskeresési járadék 3 hónapig

A VKDSZSZ elnöke, Fürjes-Gábor József az Északnak elmondta: a Miskolci Fürdők Kft.-ben kevés szakszervezeti tagjuk van, de amikor tudomásukra jutott, hogy a cég munkavállalókat bocsát el, felvette a kapcsolatot a városvezetéssel, hiszen pandémiás helyzetben elsődleges szempont számukra a munkahelyek védelme, a dolgozók megélhetését biztosítja. Múlt héten többször egyeztettek, és a szövetség azt az ágazatban elfogadott megoldást javasolta, hogy garanciával kiegészítve, de közös megegyezéssel szüntessék meg a munkaviszonyukat a dolgozók. Ekkor ugyanis három hónapig álláskeresési járadékot kaphatnak. A VKDSZSZ a dolgozók védelme érdekében azt szorgalmazta, hogy a Miskolci Fürdők Kft. a jogviszonyt megszüntető közös megegyezésben tesz egy záradékot, amelyben megerősíti, hogy a három hónap letelte után visszaveszi a korábbi dolgozóját.

Az Északnak Fürjes-Gábor József az egyeztetéseket követően azt hangsúlyozta: a munkavállalók nem maradhatnak ellátatlanok, önmagában az a helyzet, hogy a munkavállaló számára a biztosítási jogviszony fennmarad, de fizetést nem kap, nem lehet a dolgozók védelmét szolgáló munkaadói megoldás. A kényszerpihenőre rendelt munkavállalók is felmondhatják egyébként a munkaviszonyukat, de nyilván a munkavállaló a szakszervezet támogatásával garanciákat szeretne a további foglalkoztatásra.

Ugyanakkor félő, magyarázta a VKDSZSZ elnöke, hogy ha a bizonytalan dolgozók elhagyják az ágazatot, akkor kik fognak dolgozni a fürdők, strandok újranyitásakor. Hozzátette ugyanis, országos tendencia, hogy a bizonytalanság miatt a gyakorlott szakemberek más területen helyezkednek el.

Kiközvetítve más munkahelyre

Nem titok, hogy az ágazatban más fürdők is küzdenek a zárvatartás idején a munkavállalók foglalkoztatásával és a bérek kifizetésével. A szövetség elnöke úgy tudja, hogy a bértámogatásokat más vidéki nagyvárosokban teljes mértékben igénybe veszik. A Baranya megyei Harkányfürdőn pedig a mintegy 40 kilométerre lévő Bóly városának egyik gyárába „közvetítették ki” a dolgozókat. Fürjes-Gábor József elmondta: a Miskolci Holding Zrt. neki azt a tájékoztatást adta, hogy a Miskolci Fürdő Kft. is próbálkozott a kiközvetítéssel a holdingon belül és a Miskolc környéki agglomerációban is.

Munkaadói ígéret szükséges

Megtudtuk: a munkaadó azt mondta a szövetség elnökének, hogy a munkavállalók egyébként nem igazán szeretnék megszakítani a munkaviszonyukat, mert tartanak attól, hogy megszakad a jogviszonyuk, és ezáltal hátrányba kerülnek. Fürjes-Gábor József ezzel kapcsolatban megjegyezte: a munkaviszony hosszának nem igazán van jelentősége, hiszen úgyis a kialkudott munkabér alapján kap fizetést az adott dolgozó. Ugyanakkor hozzátette: mindenképpen kiállnak amellett, hogy ha mégis lesz dolgozó, aki él a javaslatukkal, olyan garanciával szüntesse meg a munkaviszonyát, hogy a munkaadó a három hónapos álláskeresési idő után a munkaviszony megszüntetésének pillanatában fennálló feltételekkel vegye majd vissza. Szükséges arra garancia, hogy a munkaadó tartsa be az ígéretét, jegyezte meg a szakszervezeti szövetség elnöke.

Kérdésként merült fel azonban, hogy a szakszervezet által javasolt megoldás, hogyan jut el a dolgozókhoz, hiszen Fürjes-Gábor József a pandémiás korlátozó intézkedések miatt a munkavállalókkal közvetlenül nem tudott egyeztetni. Az Észak-Magyarországon keresztül azonban elmondta: biztatják a Miskolci Fürdők dolgozóit, és segítik őket, ha támogatásra van szükségük.

A szövetségi elnöktől rákérdeztünk: kapott-e tájékoztatást arról, hogy az igénybe vett bértámogatások folyósítását követően megváltozik-e a cég álláspontja az átmeneti fizetés nélküli állásidő elrendeléséről. Fürjes-Gábor József annyit mondott, a bértámogatást igénybe venni nem bonyolult, de vele ezzel kapcsolatban annyit közöltek: a Miskolci Fürdők Kft. gazdasági lehetőségei kimerültek. Annyit tett még hozzá, további egyeztetésekre vár Veres Pál polgármesterrel.

Megkerestük Dukai Zoltánt, a Miskolc Holding Zrt. vezérigazgatóját is a témával kapcsolatban. A témára rövidesen visszatérünk.

(A borítóképen: Zárva vannak a fürdők Miskolcon is, Fizetés nélkül várnak a dolgozók)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában