Nagymáthé István-kúria

2021.02.01. 19:00

Élet költözik a 140 éves zsujtai kúriába

A zsujtai épület sok bonyodalmat megélt már, de hamarosan idős emberek békés otthona lehet.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

Megoldódni látszik a zsujtai Nagymáthé István-kúria sorsa, melyet a helyiek csak kastélynak hívnak. Az épület története igencsak kacifántos, de ha minden a tervek szerint megy, akkor hamarosan betöltheti több mint tíz évvel ezelőtt elképzelt funkcióját, azaz idősek otthona lehet.

Amikor legutóbb a településen jártunk, Koncsol Sándor polgármester mesélte el a falu közepén álló kúria történetét. Valamikor a Nagymáthé család építtette a 19. században, megúszta a második világháború utáni államosítást, csak a cselédlakások és a gazdasági udvar került állami tulajdonba. Amikor a kastély utolsó tulajdonosa is meghalt, akkor a katolikus egyházé lett az épület. Ez valamikor a ’80-as években történt. Aztán a kastély egy amerikai befektető, George Hemingway tulajdonába került olyan módon, hogy egyezséget kötött a katolikus egyházzal: építtet a faluba egy katolikus templomot, cserébe a kúriáért – emlékezett vissza régmúltra a polgármester.

Egyszer már átadták

A templom valóban fel is épült, az új tulajdonos pedig belekezdett terve megvalósításába. Mivel idősek otthonát álmodott a kúriába, a régi épületben konyhát, ebédlőt és társalgót alakított ki, a kertbe pedig egy új szárnyat építtetett, ahol 40 apartman található. 2009-ben ünnepélyes keretek között adták át az idősek otthonát, a működtetéséhez szükséges munkavállalók egy részét fel is vették, de idősek mégsem érkeztek az intézménybe.

Egy idő múlva elküldték a korábban felvett dolgozókat, az épületet pedig felügyelet nélkül hagyta a tulajdonosa. Állítólag német időseket szerettek volna az otthonban elhelyezni, de valami miatt az a terv meghiúsult. Azonban a szolgáltatók kikapcsolták az épületekben a gázt, a villanyt, mert a számlákat senki sem fizette. Télen szétfagytak a kazánok, a vízvezetékcsövek, és a járólapok is tönkrementek.

Üresen áll

2011-ben aztán a megyei önkormányzat úgy döntött, hogy megvásárolja a kastélyt. 2012-ben felújítási munkák kezdődtek az épületben, de aztán abbamaradtak, és azóta is üresen állt. A polgármester tudomása szerint korábban szó volt egyházi átvételről is, de 80–100 millió forint kellett volna az épület átalakításához és a további felújításokhoz.

A polgármester hozzátette: annak idején nagyon örültek a térségben élők, hogy lesz munkahelyük a közelben. Tanfolyamot is indítottak a számukra, sokan elvégezték az ápolóképzést, de azóta már bizonyára máshol dolgoznak. Zsujtáról nem sok ember tud majd az idősek otthonában dolgozni, mert a település elöregedett, de Hidasnémetiből és Göncről hátha lesz elég jelentkező – tette hozzá Koncsol Sándor. Megjegyezte: pár évvel ezelőtt ő kérte meg dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselőt, hogy segítsen, történjen valami a kúriával, ne álljon üresen, mert lassan teljesen tönkremegy.

Gyönyörű környezetben

Megkerestük dr. Hörcsik Richárdot, Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselőjét is, aki az Észak-Magyarországnak elmondta, valóban ő kezdeményezte öt évvel ezelőtt az Emberi Erőforrások Minisztériumánál az épület rendbetételét és az eredeti terveknek megfelelő hasznosítását. A kúria most állami tulajdonban van, az intézmény működtetője pedig a Gyermekvédelmi és Szociális Főigazgatóság lesz. Az országgyűlési képviselő tudomása szerint az épületet két ütemben újították fel állami támogatásból. Komoly munkát kellett elvégezni, hiszen a fűtési rendszer teljesen szétfagyott és a falakat is meg kellett erősíteni. Az intézmény körülbelül 90 idős embert tud majd fogadni, a személyzet létszáma pedig 30–40 fő körüli lesz.

A kúria felújításával sokat tettünk Abaúj és Zemplén szociális hálójának megerősítéséért

Dr. Hörcsik Richárd

– Mivel Abaújban és Zemplénben óriási igény van az egyedül maradt, beteg idősek gondozására, azt szorgalmaztam, hogy a zsujtai intézménybe majd ebből a térségből fogadjanak szépkorú embereket. Valószínűleg a nyár elején már nyithat az otthon, mert addigra befejeződik a teljes felújítás. Úgy gondolom, hogy a kúria felújításával sokat tettünk Abaúj és Zemplén szociális hálójának megerősítéséért. Itt az idősek gyönyörű, nyugodt környezetben, kiváló körülmények között élhetnek – fogalmazott dr. Hörcsik Richárd.


Egy kis történelem

Zsujtát a 18. században kisnemesek lakták, erről több gyönyörű kúria árulkodik. Az egyik legszebb (legarányosabb) épületet 1883-ban dr. Nagymáthé István köz- és váltóügyvéd építtette a családjának. Érdekes, hogy fia, Gyula, aki később belgyógyász, szülész, nőorvos és sebészorvos lett, haláláig (1887–1980) ebben a nagy házban lakhatott. A ház udvarán áll a település XV. századból származó református temploma.

(A borítóképen: Lassan befejeződik a zsujtai kúria felújítása)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában