Közlekedés

2021.02.26. 20:00

Alkalmatlanabbak lennének autóvezetésre az idősek?

Hatvan–hetven év között három, hetven év felett két évre állítják ki a vezetéshez szükséges alkalmasságit.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A néhány napja közúti balesetet okozó Vitray Tamást, a 88 éves újságírót a hozzászólók sem kímélték, közülük legtöbben úgy gondolják, hogy ebben a korban már senkinek sem szabadna volán mögé ülni. A sportriporter korábbi nyilatkozatában elmondta: az adott közlekedési szituációban egy régi szabály élt a fejében, ami mára megváltozott

Szigorítani az eljárást

Tóth Tibor, a Tóth Autósiskola vezetője elmondta, hogy a jogosítványhoz szükséges alkalmasságit a háziorvos, egyéb esetben a munkaegészségügyi központ állítja ki. „Nem a kor számít, a vizsgálatok eredményei, amelyek fényében eldönthető, hogy valaki megfelel arra, hogy a továbbiakban is a volán mögé üljön, vagy sem. A korosztályok képviselői között egészségügyi szempontból is nagy különbségek lehetnek” – emelte ki.

– Véleményem szerint a kötelező laborvizsgálatok mellett szükséges volna szigorítani az eljárást szakemberek által összeállított pszichológiai rátermettséget igazoló teszttel, hogy mindenféleképpen reális kép alakuljon ki az adott egyén alkalmasságát illetően. Ez akkor is így működik, ha valaki a jogosítványszerzés ideje alatt, a gépjárművezetési gyakorlatból öt sikertelen vizsgát tesz, a folytatáshoz kötelező pályaalkalmassági vizsgán kell részt vennie, melynek célja, hogy megállapítsák, a gépjárművezető rendelkezik-e azokkal a pszichológiai jellemzőkkel, döntési, cselekvési képességekkel, amelyek a biztonságos járművezetési tevékenységhez elengedhetetlenek. Az ügyfélnek személyesen kell megjelennie, és különböző – írásbeli, szóbeli, műszeres pszichológiai – vizsgálatokon szerepelnie – tette hozzá.

– Hatvan–hetven év között három, hetven év felett kettő évre állítják ki a vezetéshez szükséges alkalmasságit, azonban közbejöhet egy nem várt betegség, az egészségügyi állapot hirtelen romlása. Ekkor a jelenlegi állapotnak megfelelően érdemes lenne újraértékelni a korábban kiadott dokumentumot. Így talán elkerülhető vagy csökkenthető lenne az idősek által okozott közúti balesetek gyakorisága, amelyeket gyakran nem a nagy rutinnal rendelkező korosabb sofőrök okoznak, hanem azok, akik csak hétvégi napokon veszik használatba gépjárműiket, ezzel kevesebb tapasztalatot szerezve a mindennapi közlekedésben – osztotta meg lapunkkal meglátásait az iskolavezető.

– Sok esetben kell nemet mondanunk a kérelemre – mondta Dienes István háziorvos. – Állandó jelleggel származnak ebből adódó konfliktusaink a pácienseinkkel, akik nem hajlandóak belátni, ha krónikus betegségeik, látó- és mozgásszervi problémáik már nem teszik lehetővé a biztonságos autós közlekedést, az orvosnak pedig vállalnia kell döntéséért a felelősséget. Ha valaki nem ért egyet háziorvosa szakvéleményével, az orvosszakértői bizottsághoz fordulhat, azonban nagyon ritka azon esetek száma, hogy a korábban hozott döntést felülbírálják. Az idősebb korosztálynak el kell fogadnia azt, hogy egy bizonyos idő után és állapotban már nem tud önállóan eljutni gépjármű vezetőjeként A pontból B-be – hangsúlyozta a háziorvos.

Judit közel negyven éve, férje László pedig még annál is több ideje használja jogosítványát. „Ha az idősebbek megérzik bizonytalanságukat, ha egészségügyi állapotuk szükségessé teszi, amit külső meghatározó vélemény is megerősít, akkor le kellene mondaniuk a vezetésről. Bár az idő halad, egyelőre úgy érezzük, hogy a reakcióidőnk, a reflexeink, a koncentráltságunk megfelelő ahhoz, hogy volán mögé üljünk, de az ember képes arra, hogy tévesen ítélje meg a helyzetet saját magával szemben, ezért is mérvadó a alkalmassági vizsgán kapott eredmény” – fogalmazott Judit.

Áron a nyugdíjkorhatár elérésével bevonná a jogosítványokat is. „A nyugdíjasok számára ingyenes a tömegközlekedés, így azt kellene használniuk, ha állapotuk ezt nem teszi lehetővé, akkor a vezetést sem fogja, más segítséget kell kérniük. Nem állítanám, hogy nem vezetnek jól, hogy kevésbé tudnak összpontosítani, mint fiatalabb társaik. Egyszerűen csak úgy gondolom, hogy az idő múlásával előbb-utóbb mindenki egyre rosszabb kondícióba kerül. Ha ezt elfogadjuk, megvédhetjük magunkat és az utakon közlekedő embertársainkat is” – magyarázta a fiatalember

(A borítóképen: Állandó a vita, meddig vezethetnek az idősek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában